30.03.2018

37. İstanbul Film Festivali’nde “Belgesel” Zamanı

37. İstanbul Film Festivali seçkisinde yer alan ve izlemenizi önerdiğimiz belgeseller…

Festivalin yıllardır devam eden NTV Belgesel bölümü de dahil olmak üzere bu yıl da İstanbul Film Festivali’nde birbirinden iyi ve izlenmesi gereken belgeseller bizi bekliyor. Peki aralarından seçim yapmamız gerekirse hangi filmleri seçmeli, hangi belgesellere şans tanımalıyız?

İşte festivalin çeşitli bölümlerinden, öne çıkan belgeseller:

12 Gün / 12 Jours

Yönetmen: Raymond Depardon

“12 Gün, sinema tarihinde çok az filmin başarıyla kayıt altına alabildiği “deliliği” tüm yanlarıyla belgeliyor; toplumun ötekilerinin, sesi olmayanlarının sesini duyuruyor.” böyle bir tanıtım bile bu belgeseli izlemek için yeterli bir sebep değil midir? Belgesel alanındaki ödülleriyle adını dünyaya duyuran Fransız yönetmen Raymond Depardon’un bu yeni belgeseli festivalin “Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümünde sizi bekliyor.

Şeria Nehri’nin Batısı / West of the Jordan River

Yönetmen: Amos Gitai

İsrailli yönetmen Amos Giati’nin festivalin “Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümünde sizi bekleyen belgeseli Şeria Nehri’nin Batısı, İsrail-Filistin meselesine odaklanıyor. Gitai’nin kariyerinde oldukça önemli bir yer tutan İsrail-Filistin meselesi, yönetmenin yine irdeleyici kamerasının konuğu oluyor beyaz perdede. Bu önemli belgesele bir şans tanıyın.

Ex Libris: New York Halk Kütüphanesi

Yönetmen: Frederick Wiseman

Yine “Yıllara Meydan Okuyanlar”dan bir belgesel önerisi… Belgesel denince akla ilk gelen yönetmenlerden olan Wiseman, bu filmi ile birçok eleştirmen birliğinin 20172nin en iyi belgeselleri seçimleri içinde yer aldı. Sadece belgesel sevenleri değil, kitap sevenleri, kütüphanelerle ilgili araştırma yapmak isteyenleri dünyanın en büyük şehir kütüphanelerinden birine, New York’a davet ediyor Wiseman.

Savaş Tiyatrosu / Teatro De Guerra

Yönetmen: Lola Arias

Şimdi gelelim NTV Belgesel Kuşağı’na… Britanyalı ve Arjantinli askerleri aynı mekânda aylarca buluşturan bir belgesel Savaş Tiyatrosu. Bunun önemi ne peki? Bu iki tarafın Falkland-Malvinas savaşında karşı karşıya geldiklerini bilmek, onları yıllar sonra bir araya getiren ve bir mekâna sıkıştırmak elbette ki ilgi çekici. Gerçekle kurmaca arasında gidip gelen yapısıyla farklı bir belgesel izleyeceğimiz kesin.

Greenaway Alfabesi / The Greenaway Alphabet

Yönetmen: Saskia Boddeke

Yine NTV Belgesel Kuşağı’ndan bir film önereceğiz. Hem de bir sinema belgeseli. Birçok filmiyle İstanbul Film Festivali’ne konuk olan yönetmen Peter Greenaway, bu kez hakkında yapılmış bir belgesel ile konuk olacak festivale. Belgeselin adında geçen “Alfabe”, alfabenin A harfinden başlayıp Z’ye uzanan bir yolculuğu temsil ediyor. A’dan Z’ye Greenaway diyebileceğimiz belgeseli yöneten kişi de Greenaway2in eşi.

My Generation

Yönetmen: David Batty

Oyuncu Michael Caine’i takip ederek 1960’ların İngilteresi’ne gitmeye ve The Beatles’dan Rolling Stone2a bir müzik şöleni dinlemeye ve izlemeye ne dersiniz? Cevabınız evetse, müzik ve sanatın yoğurduğu kültürel devrimi inceleyen bu belgesel tam size göre.

Karşınızda Grace Jones / Grace Jones: Bloodlight and Bami

Yönetmen: Sophie Fiennes

Festivalin “Musikişinas” bölümünde yer alan bu belgesel, 1970’li yılları her anlamda sallayan bir idolü, Grace Jones’u taşıyor perdeye. Her şeyden önce cesaretle özdeşleştirebileceğimiz Jones’un uzun bir aradan sonra müzik dünyasına döndüğü 2008 tarihli albümü Hurricane’in hazırlık süreci ve turnesinden görüntülere yer veren bu belgesel özellikle müzikseverlere hitap edecektir.

Maria by Callas

Yönetmen: Tom Volf

En ünlü soprano Callas’ın kendi ağzından bir Maria Callas belgeseli… daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış filmler, fotoğraflar, özel mektuplarıyla Maria Callas, adeta ölümünden sonra bizlerle konuşur gibi olacak perdede. Üstelik kimler kimler geçecek perdeden… Aristotle Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint-Laurent, J.F. Kennedy, Luchino Visconti, Winston Churchill, Grace Kelly ve Liz Taylor gibi… Belgesel, festivalin “Musikişinas” bölümünde sizi bekliyor.