19.05.2016

Oscar Ayıpları: En İyi Film


Oscarlarla ilgili harika şeylerden biri de sebep olduğu tartışmalar. Hakkı yenen ve değeri sonradan anlaşılan filmlerle ilgili aradan yıllar geçse de tonla tartışma dönüyor. Akademi’nin yılın en iyi filmini ödüllendirirken yaptığı 10 büyük yanlış tercihi derledik.

Çeviri: Busem Soydeğer

2010: The Social Network, Inception ve Black Swan’ın yerine The King’s Speech

10 tane aday film arasından Akademi, anaakım ve agresif sayılabilecek filmler yerine daha güvenli yolu tercih ederek vasat bir biyografiyi ödüllendirdi. Bu bize Butch Cassidy and the Sundance Kid ve Hello, Dolly! yerine en iyi film ödülünü kazanan Midnight Cowboy‘u hatırlatıyor.

2008: Frost/Nixon, Milk ve The Reader’in yerine Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire adeta yırtık dondan çıkan bir filmdi. Doğru zamanda çekildi ve doğru zamanda tüm ödülleri domine etti. All the President’s Men’e olduğu gibi, Nixon’a kimse yüz vermedi ve The Reader’ın da zaten bu Hintli film ortaya çıkıp ne var ne yok süpürmeden önce de çok fazla şansı olduğunu söylenemezdi.

2005: Brokeback Mountain yerine Crash

Aynı anda hem her şey hem de hiçbir şey hakkında olan Crash, en iyi filmin yanı sıra orijinal senaryo ve kurgu ödülleri için de ilginç bir seçimdi. Yönetmen ve uyarlama senaryo ödüllerini alan Brokeback Mountain ise, medyaya LGBT haklarını desteklediğini pompalayan Hollywood’un, iş oy vermeye gelince yerini hiçbir şeye bırakmayan eski kafalılığına kurban gitti.

1998: Saving Private Ryan yerine Shakespeare in Love

Son zamanlarda Akademi için yapılan eleştirilerin çoğu giderek popülerlik yarışına dönüşmesi ve agresif pazarlama kampanyalarıyla Akademi üyelerinin atılan yemi kolayca yutmalarına yönelik. Bu agresif kampanyaların en büyük örneklerinden biri olan Shakespeare in Love, en iyi kadın oyuncu ve film dahil yedi dalda ödül kazanarak Oscarları sürpürdü. Akademi üyeleri dışındaki herkesin ortak fikriyse ödülü Cate Blanchett’in -İngiliz aksanını beceremeyen- Gwyneth Paltrow’dan daha çok hak ettiği, Saving Private Ryan’ın ise Shakespeare in Love’dan çok daha iyi bir film olduğuydu.

1995: The Shawshank Redemption ve Pulp Fiction yerine Forrest Gump

Shawshank Redemption çıktığında izleyiciler dahil herkes tarafından görmezden gelindi. Sinemanın klasiklerinden biri haline gelmesiyle zamanla oldu. Bu yüzden Akademi’nin bu filmin hakkını yemesi sürpriz olmadı. Pulp Fiction’ın da senaryo ödülüyle geçiştirilmesiyle büyük ödül Forrest Gump’a gitti. Forrest Gump kötü bir fim değil, ancak diğer ikisiyle kıyas kabul edebilecek vaziyette de değil.