29.05.2017

Ali Kundilli 2: Türk Sinemasında Karakter Komedileri Devam Ediyor

ali kundilli - 3

Popüler sinemanın Türkiye’de iyi gişe yapması sonucunda projeler gün geçtikçe arttı. Hatta kendi içlerinde komedi filmleri türlere bile ayrılabilir hale geldi. Bu türlerden biri de karakter filmleri denilebilir. Özellikle Yeşilçam’da zaman zaman rastlanılan bu durum, son dönemde Recep İvedik ile birlikte yadırgansa da, Türk sinemasında yeni başlayan bir olay sayılmaz.

Hatta Yeşilçam’a baktığımızda sıkça iyi örnekleriyle de karşılaşmamız mümkün denilebilir. Özellikle Cilalı İbo, Turist Ömer, Şaban gibi karakter odaklı filmler zamanında Türk sinemasında pek çok kişi tarafından keyifle izlenen filmlerdi. Çoğunlukla bir konu üzerinden ilerleyip, o zamanın Türkiye’si hakkında en sağlam eleştirileri bu filmlerde görmek mümkündü. Halkın yanında yer alan bu karakterler sayesinde halkın da sevgisini kazanan bu karakterler, günümüzde bile izlenebilir işler olduklarından zamansız filmler olarak da adlandırılabilirler.

Son yıllarda Recep İvedik ile birlikte bu sisteme geri dönüldü. Karakter filmleri ardı ardına geldi. Şevkat Yerimdar, Mazlum Kuzey, Sabit Kanca bunlardan sadece birkaç tanesine örnek verilebilir. Sosyal medya fenomeni Cem Gelinoğlu’nun yarattığı Ali Kundilli karakteri de bunlardan biri denilebilir. Faruk Aksoy’un yapımcı ve yönetmenliğini üstlendiği bu serinin ikinci filmi vizyondaki yerini tekrar alıyor.

Filmin konusu kısaca şöyle özetlenebilir. Ali Kundilli (Cem Gelinoğlu) büyük bir aşkla evlendiği İlknur (Zeynep Aktuğ), aşklarının meyvesini büyük bir heyecanla beklemektedirler. İlknur sekiz aylık hamiledir ve bu süre içinde, Ali’den sonu gelmez acayip isteklerde bulunarak onu canından bezdirir. İlknur çocuğunu da gördüğü bir rüya üzerine İstanbul’da değil, Ali’nin babaannesinin yaşadığı Ayvalık, Küçükköy’de doğurmak ister. Yola koyulan ekip yepyeni maceralara atılır. Ancak çocuğun orada doğması kasaba halkı için de çok önemli bir sorunun çözümünü sağlayacaktır.

Ali Kundilli karakteri özellikle Türk halkına benzer yanları çok olan bir karakter olarak dikkat çekiyor. Yeri geldiğinde hazır cevaplılığıyla ve küfür etmekten sakınmayan haliyle komedi malzemesi üreten bir karakter olarak da tanımlanabilir. Daha çok durum komedisi şeklinde ilerleyen ve yer yer kısa skeçlere dönüşen bir komedi filmi olarak dikkat çekiyor.

Daha çok gişeye yönelik yapılan bu film, hikaye şablonu içinde yerel farklılıklardan ve popüler kültürden yakalanan esprilerle komedi döngüsüyle ilerliyor. Filmin genel teması çocuk sahibi olmak olduğundan dolayı hamile kadınların bitmeyen istekleri üzerinden seyircisini güldürmeyi planlıyor. Filmdeki mizah unsurları çoğunlukla halk arasındaki goygoy kültüründen doğuyor. Açıkçası filmin içindeki espriler zeki olmaktan çok anlık esprilerden oluştuğundan, popcorn olarak tabir ettiğimiz ucuz komediye hizmet ediyor.

Belki de son dönemde karakter komedilerinin, Yeşilçam’ın komedi anlayışından ayrıksı duran tarafını düşündüğümüzde bu filmlerin daha çok anlık komediye bel bağlaması olarak özetlenebilir. Halkın sorunlarındansa, karakterin espri anlayışı üzerinden ilerleyen yapısıyla bu filmler eleştirel boyutu olmayan işlere dönüşüyorlar. Bu yüzden de halkın belli kesimine hitap ediyorlar. Bu gerekçeyle bir kesimin burun kıvırdığı işlere dönüşüyorlar. Eski filmlerdeki samimi tavır, Yeşilçam’ın en büyük kozu olurken, şimdiki dönemde bu daha çok halktan biri gibi görünüp samimiyetsiz işlere dönüşüyor.

Sonuç olarak Ali Kundilli 2, sadece eğlence barındıran ve içerik olarak pek de dolu olmayan filmlerden biri olarak yerini alıyor. Türk sinemasını geliştirmek yerine sermaye ve gişeye yönelik yapılan güldürüye dönüşüyor. Seyircinin kafa dağıtması adına yapıldığından dolayı meraklısı filme gidecektir. Ancak zamanla modern çağın çabuk tüketilen ve unutulan filmlerinden biri olarak sinema sayfalarında yerini alacaktır.