07.05.2016

DİZİ: The Office

2001 – 2003 yılları arasında BBC’de ünlü İngiliz komedyen Ricky Gervais ve Sherlock, Hobbit yapımlarında aldığı rolle iyice ünlenen Martin Freeman gibi isimlerin rol aldığı The Office, (her İngiliz dizisinde gördüğümüz) 3 sezon – 14 bölüme rağmen oldukça beğenildi ve ses getirdi.  Bu olumlu tepkiler üzerine 2005’de dizinin Amerikan versiyonu ortaya çıktı. Başrolünde Steve Carell’ın bulunduğu dizi orijinalinden farklı mizah anlayışı ve oyuncuların uyumuyla İngiliz versiyonundan bile daha çok sevildi. Ricky Gervais’in Office’i, mizahı rahatsız edici etmenlerle birlikte sunarken, Amerikan versiyonunda bu yerini fazla bölümlerin de etkisiyle karakter derinliğine ve durum komedisine bıraktı.

The Office’in her iki versiyonunda da başarılı olmasını sağlayan ortak nedenler de var tabii. Dizinin mockumentary türünde olması bu nedenlerin başında geliyor. Mockumentary, belgesel izlenimi verilmeye çalışılan kurgu yapımlara verilen isim. Bir nevi yalancı belgesel diyebiliriz. The Office, Dunder Mifflin adında bir kağıt şirketindeki günlük rutinin kameralarla çekilmesini konu alıyor. Dizideki oyuncular, yani çalışanlar da kameraya alındıklarının farkında olarak rol yapıyorlar. Bu da The Office’i benzeri çoğu komedi dizisinden ayırıp özgün kılıyor. Altında komedi efekti kullanılmaması, izleyiciye ne zaman güleceğini dayatmaması The Office’in olumlu bir diğer özelliği.

The Office US’in bu kadar uzun süre başarılı kılan ana etmense karakterlerin kendine has davranışları. Şirketin müdürü Michael Scott, yardımcısı Dwight K. Schrute, Jim Halpert, Pam Beasley, Stanley Hudson, Andy Bernard ve diğer çalışanların her biri özenle oluşturulmuş karakterler. The Office’in en köşede kalmış karakterin bile üzerine kurulan bölümlere sahip olması dizinin kendini tekrar etmesini engelliyor. Orijinal versiyonundan ayıran bir diğer etkense komedinin yanında bize verdiği duygusal diğer etkiler. Karakterlerin ofis yaşamı dışında özel hayatına girmesi ve sezonlar ilerledikçe karakterler derinleştirilerek onları daha yakından tanımamızı sağlaması diziyle olan bağlarımızı pekiştiriyor.

The Office, diziye dâhil olan ve ayrılan karakterlere rağmen 9 sezon boyunca aynı lezzette kalmayı başarıp tüm zamanların en iyi komedi dizilerinden biri haline geldi. Dizide rol almadan önce pek tanınmayan oyuncuları parlatıp kariyerlerinde yükselmesini sağladı. Öncülüğünü yaptığı mockumentary tarzı komedi de devamındaki birçok komedi dizisinin kullandığı formül oldu. The Office, izleyicileri için her zaman özel bir yere sahip olacaktır.

THAT’S WHAT SHE SAID.