19.05.2018
İzlenmesi Gereken Çince Filmler
14- Center Stage (1993) – Hong Kong
Yönetmen: Stanley Kwan
Hong Kong sinemasının ikinci dalga yönetmenlerinin en önemlilerinden biri olan Stanley Kwan tarafından çekilen ve metafizik öğelerin bol bol kullanıldığı bu filmde; Çinli bir sessiz film yıldızı Ruan Lingyu’nun karışık hayatı konu ediliyor.
13- The Peach Blossom Land (1992) – Tayvan
Yönetmen: Stan Lai
İki farklı tiyatronun oyuncuları, tiyatro salonlarının bir program hatası sonucu, oyunlarını aynı gece nöbetleşe olarak sahnelemek zorunda kalırlar.
Birinci oyun, İkinci Dünya Savaşı sonrası Tayvan’dan Çin’e göç etmek ve ayrılmak zorunda kalan iki aşığı konu alan “Secret Love” isimli bir dram; ikinci oyun ise “The Peach Blossom Spring” isimli eski bir Çin şiirini konu alan bir komedidir.
Listeyi hazırlayan yazara göre; zaman, mekan, anılar ve nostaljinin bir film içinde olabileceği en yaratıcı şekilde sunumunu bu filmde bulacaksınız.
12- Still Life (2006) – Çin
Yönetmen: Jia Zhangke
Fengjie isimli küçük bir Çin kasabası büyük bir baraj projesi yüzünden su altında kalıp yok olacaktır. Kasabayı ziyaret eden iki adamın, kayıp eşlerini çaresizce arayışları ve içinde yaşadığımız “manzaranın” bozulmasının hayatları nasıl değiştirebildiğine dair bir yapım.
11- Oxhide (2005) – Çin
Yönetmen: Liu Jiayin
Oxhide pek çok eleştirmen tarafından çağdaş Çin sinemasının en önemli filmi olarak tanımlanıyor. Bu bile yeterli bir referans, değil mi?
10- Ah Ying (1983) – Hong Kong
Yönetmen: Allen Fong
Hong Kong’un bağımsız sinemasında yer almaya çalışan genç bir kadının dramını konu alan bir belgesel.
9- The Arch (1969) – Hong Kong
Yönetmen: Tang Shu Shuen
Lisa Lu isimli dul bir kadının genç bir generale aşkı ve aşkı uğruna tehlikeye attığı şöhreti ve onuru…
8- Vive L’Amour (1994) – Tayvan
Yönetmen: Tsai Ming-Liang
Film, Taipei’deki metropolitan yaşamın, yabancılaştırdığı ve yalnızlaştırdığı yaşamları konu alıyor. 1994 Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü alan filmin yönetmeni Tsai Ming-Liang Tayvan sinemasının ikinci dalgasının yüzü olarak tanımlanıyor.
7- A Touch of Zen (1971) – Tayvan
Yönetmen: King Hu
Epik bir uzak doğu dövüş sanatları filmi. Yaşlı annesi ile terkedilmiş bir kalenin yakınlarında yaşayan bir sanatçı, bir gün ailesini katletmiş olan İmparator savaşçılarından kaçan genç bir kadın ile tanışır ve olaylar bambaşka gelişir.
Ang Lee’nin “Crouching Tiger, Hidden Dragon” filminin bu filmin teması ve estetiğinden ilham aldığı söylenir.
6- Yellow Earth (1984) – Çin
Yönetmen: Zhang Yimou
1930’ların sonları; genç bir Güney Çinli askerden, eski çiftçi türkülerini toplayıp, onlara devrimci sözler yazması istenir.
5- A Brighter Summer Day (1991) – Tayvan
Yönetmen: Edward Yang
Tayvan’ın Kung Fu ve melodramatik bazlı sinema geleneğinden sıyrılabilen bir grup yönetmenin başını çeken Erward Yang’ın en önemli filmlerinden biri. Yönetmen, kendi gençlik ve ergenlik dönemi tecrübelerinden yola çıkarak, Tayvan’da 1960’larda çizilen kültürel sınırlar ve engellerle çelişen gençlerin hikayesini anlatıyor.
4- Spring in a Small Town (1948) – Çin
Yönetmen: Fei Mu
Bu film pek çok uzman tarafından gelmiş geçmiş en büyük Çin filmi -hatta Wong Kar Wai tarafından gelmiş geçmiş en büyük film- olarak tanımlanıyor. Karışık bir aşk üçgeni hikayesi; artık aşık olmadığı hasta kocasına bakmakla yükümlü bir kadın ve yollarının kesiştiği eski aşkı…
3- In the Mood For Love (2000) – Hong Kong
Yönetmen: Kar Wai Wong
Klasik aşk çıkmazının tersi; başkalarına aşık olan iki evli çift yerine, eşlerinin kendilerini aldattığını anlayan bir çiftin hikayesi. Pek çok eleştirmen filmi göre şimdiye kadar yapılmış güzel Çin filmi olarak tanımlıyor.
Ve bir de not: Film tekrar seyredildikçe güzelleşenlerden…
2- A City of Sadness (1989) – Tayvan
Yönetmen: Hou Hsiao-hsien
Tayvan yeni akımının önemli yönetmenlerinden Hou Hsiao-hsien yönetmenliğindeki filmde; 1945’te Tayvan’ın Japon egemenliğinden alınması ve 1947 tarihli ‘228 Olayı’ ve binlerce insanın katlimanı işleniyor. Sinematik mükemmelliğinin yanında Tayvan halkının tarihsel ve sosyal kimliğini güzel bir şekilde ortaya sunan çok önemli bir film olarak literatürde geçiyor.
1- The Goddess (1934) – Çin
Yönetmen: Wu Yonggang
Komünist ve solcu propagandalarla dolu ikinci nesil Çin sineması örneklerindeki standart öğeler; kapitalizme saldırı ve fakir insanların hayatını eziyete çeviren zengin toprak sahipleri… Bu dönemdeki eserlerin pek çoğu aşırı ve yapış yapış propaganda malzemesinin ötesine geçemese de arada çıkan güzel örneklerin tartışmasız en meşhurlarından biri; “The Goddess”.
Çin sessiz sinemasının yıldızlarından Ruan Linghu’nun oynadığı genç kadın; geceleri Şhanghay sokaklarında şuh bir hayat kadını, gündüzleri küçük oğlunun geçimi için saçını süpürge eden sevgi dolu bir anne.
Kaynak: tasteofcinema