07.05.2016

11.22.63

Kelebek etkisi, yapılan küçük bir değişikliğin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurmasıdır. Edward N. Lorenz‘in kaos teorisiyle birlikte üzerinde durduğu çalışmalarından biridir. Teoride sonuçların öngörülemez olması da sınırın yalnızca hayalgücü olmasını sağlar. Kelebek etkisi konusuna az ya da çok değinen birçok film, dizi, roman mevcut. İzleyici/okuyucuya sonuca neden olan etkiyi gösterdiği ve bu etki değiştirildiğinde ortaya çıkan alternatif sonuçları sunduğu için albenisini kaybetmiyor.

Korku ve bilim-kurgu edebiyatının en önemli isimlerinden Stephen King’in 2011’de çıkardığı 22/11/63 kitabı da kelebek etkisi teorisinden yola çıkan bilim – kurgu soslu tarihsel kurgu türünde bir eser. Kısaca Jake Epping adında bir öğretmenin John F. Kennedy suikastini önlemek için geçmişe gitmesini konu ediniyor. Değiştirilmeye çalışılan olayın kurgu yerine gerçek olması ve tüm dünyayı etkilemesi de türün diğer örneklerinden ayrılmasını sağlıyor. Jake Epping’in 1960’lı yılların başlarındaki Amerika’ya giderek suikastı önlemeye çalışırken aynı zamanda alışkın olmadığı bir döneme uyum sağlamaya çalışması izleyicide merak duygusunun yanında nostalji hissi de uyandırıyor.

Pek çok Stephen King eserinin sinemaya ya da televizyona uyarlandığını düşünürsek 22/11/63 gibi ilgi çekici bir konuya sahip kitabın uyarlanmaması beklenemezdi. Yaptığı her projeyle ses getiren J.J Abrams, King’le birlikte kitabı sekiz bölümlük bir mini-seriye dönüştürdü. Jake Epping rolü için James Franco seçilen dizi fragmanlarıyla dahi büyük ses getirmişti. Geçtiğimiz haftalarda başlayan mini-dizi şu ana kadar kitaptan pek ayrılmayıp, King’in yazdıklarına bağlı kalmaya çalışıyor ki dizinin mini seri olarak tasarlanması da buna işaret. Oyuncu kadrosu, yapım, 1960’lar Amerikasının atmosferi ve toplum yapısını yansıtma konusunda oldukça başarılı olan dizi bittiğinde ekrana uyarlanan King eserleri arasında özel bir yere sahip olacak gibi.