23.10.2021

1910 Yılının Osmanlı İmparatorluğu’nda Bir Direniş Öyküsü: Grev

Grev afiş

Yüzyılın başının karmaşası içinde bir işçi ve insanlık öyküsü

Metin Yeğin yazdı ve yönetti; Itziar Ituno Martinez, Tansel Öngel, Pelin Batu, Orhan Alkaya, Nihan Aşıcı, Orçun Masatçı rol aldı.

1910 yılının Osmanlı İmparatorluğu’nda, Bursa’da ipek işçiliği yapan müslüman ve gayrimüslim kadınların kötü çalışma koşullarına karşı birlikte gösterdikleri eşsiz direnişin gerçek öyküsüdür.

Film çok çeşitli karakterler üzerinden dönemi işlemekte. İngiliz kadın Sarah, kadın hareketi “sufrajet” nedeniyle başı belaya girince ülkeden uzaklaşmış, göz boyama bir evlilikle Bursa’ya eşcinsel eşi John’un yanına gelmiştir. John da bu evlilikle kendisini gizlemektedir. Mr. John aynı zamanda Düyun-u Umumiye’nin yani batı ülkelerinin borç toplama idaresinin başıdır. Sofia ve Zabel, Rum ve Ermeni iki işçi lideri kadındır ve işçilerin sözcüsüdürler. Biri, sosyalist dergi çıkartan Yannis’in sevgilisidir. Fatma, genç müslüman kadın yeni işçidir ve güzelliği ile ön plandadır. Adem tütün kaçakçısı Fatma’ya aşık saf bir Türkmen köylüsüdür. Celal Bey iktidar partisinden yeni Türk sermeyesini simgeler, öğretmen Naci ise güzel laflar eder ama çıkarı olduğunda hemen saf değiştirir.

Yüzyılın başının karmaşası içinde bir işçi ve insanlık öyküsüdür bu. Sefaletin ama herşeye rağmen aşkların içinde bir kadın direnişi.