10.12.2016

22.Gezici Festival Sona Erdi

22.Gezici Festival üç kent dolaşarak sona erdi.

25 Kasım – 1 Aralık Ankara, 2 – 4 Aralık Sinop, 5 – 7 Aralık Kastamonu

Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 22’inci yolculuğunu tamamladı. 25 Kasım – 7 Aralık 2016 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşan festival, her yıl olduğu gibi Ankara’dan yola çıktı. 25 Kasım – 1 Aralık’ta başkentteki gösterimlerinin ardından, 2-4 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk oldu. Gezici Festival yolculuğunu, 5 – 7 Aralık’ta Kastamonu’da tamamladı.

Ankara, Eskişehir ve Kastamonu’da dolu salonlara oynayan ve çoğu seansına bilet bulunamayan festival bir yılı daha geride bıraktı.

Festivalin klasikleşen bölümleri Dünya Sineması, Türkiye 2016, Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri’nin yanında 22. yıl özel bölümleri ise, “Sinemanın Altın Çağı / Reha Erdem Seçkisi”, “Kiarostami: Yarım Kalan Sözler”, “Sükût Altındır: BusterKeaton”,  “Yeşilçam’dan Youtube’a Erkeklik Halleri: Zeyno Pekünlü” ve “Osmanlı’dan Manzaralar II” olarak festival izleyicisiyle buluştu.

Dünya Sinemasından Son Örnekler İzleyici ile Buluştu

Festival kapsamında Türkiye’deki ilk gösterimlerini yapan Hayvanat (Zoology, Ivan I. Tverdovsky), Kovboylar (LesCowboys, Thomas Bidegain) ve Seul İstasyonu (Seoul Station, Sang-hoYeon’un) büyük ilgi gördü. Festival kentlerindeki ilk gösterimleri gerçekleştirilen diğer filmler ToniErdmann (MarenAde), Aquarius (KleberMendonçaFilho), Çatışma (Clash, MohamedDiab), Paterson (JimJarmusch) ve Yarden (MansManssonn) ise  Ankara, Eskişehir ve Kastamonulu izleyicilerle buluştu.

Reha Erdem Sinemanın Altın Çağı Seçkisi İçin Ankara’ya Geldi

Gezici Festival’e bu yıl en sevdiği ve önemli bulduğu filmlerden özel bir bölüm hazırlayan Reha Erdem, Sinemanın Altın Çağı / Reha Erdem Seçkisi kapsamında festival izleyicisiyle filmleri seçme nedenlerini paylaştı. Festival, bu yıl seyircisini usta yönetmen Reha Erdem rehberliğinde sinema sanatının görkemli geçmişinde bir yolculuğa çıkardı. Erdem’in seçkisi, sinemanın geçmişini tanımak ve tadına varmak için yapılan bir çağrıydı aynı zamanda. Seçkide geçmişten günümüze ayna tutan beş klasik yer aldı: Children’sHour  (Tehlikeli Fısıltı) (William Wyler, 1961), The Silence (Sessizlik) (IngmarBergman, 1963), The Ox-Bow-Incident (Ox-Bow Olayı) (William Wellman, 1943), Pickpocket(Yankesici) (Robert Bresson, 1959), Stromboli (RobertoRosselini, 1950).

Türkiye 2016 Yönetmen Buluşmaları Büyük İlgi Gördü

Türkiye 2016 bölümü kapsamında gösterilen Koca Dünya (Reha Erdem), Kor (Zeki Demirkubuz), Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer), Albüm (Mehmet Can Mertoğlu), Rauf (Soner Caner, Barış Kaya) ve Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var (Rıza Sönmez) filmlerinin yönetmenleri izleyicilerin sorularını yanıtladı. Yönetmen katılımlı seanslarda biletlerin günler öncesinden tükendiği gösterimlerde; Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Kıvanç Sezer, Mehmet Can Mertoğlu, Soner Caner, Barış Kaya, Rıza Sönmez Ankara’da; Soner Caner, Barış Kaya, Rıza Sönmez ve Albüm filminin oyuncusu Murat Kılıç Eskişehir’de; Zeki Demirkubuz ve Rıza Sönmez Kastamonu’da seyirci ile buluştu.

Ankara’da Sessiz Film Müzikle Buluştu

ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla BusterKeaton’ın ölümünün 50. Yılında, yeni restore edilmiş dört kısa filmi (OneWeek (Bir Hafta) (1920, 25’), The Goat (Günah Keçisi) (1921, 23’), The Playhouse (Tiyatro Salonu) (1921, 22’), Cops (Aynasızlar) (1922, 33’)), Hakan A. Toker’in piyanosu eşliğinde Ankaralılara keyifli bir akşam yaşattı. Filmler kendi müziğiyle Kastamonu’da da gösterildi.

Osmanlı’dan Manzaralar II ile Arşivlerde Yolculuğa Çıkıldı

Hollanda Büyükelçiliği’nin katkıları ve EYE Film Enstitüsü işbirliği ile ikinci bölümüyle izleyici karşısına çıkan bölüm Ankara ve Kastamonu’da büyük ilgiyle karşılandı. Her iki kentte de Nezih Erdoğan’ın sunumu ve Çiğdem Borucu’nun piyanosu eşliğinde gösterilen filmler, sinema öğrencilerinden tarihçilere geniş bir kesimin beğenisini kazandı.

Kiarostami Anısına

Yakın zamanda kaybettiğimiz yönetmen Abbas Kiarostami anısına, filmlerinde kendisiyle çalışan görüntü yönetmeni ve yakın arkadaşı SeifollahSamadian’ınKiarostami hakkında çektiği belgesel Kiarostami ile 76 Dakika 15 Saniye izleyici ile buluştu.

Barışa Giden Yollar Festivaldeydi

James Demo imzalı belgesel Arabulucu (The Peacemaker)’nun benzersiz kahramanı PadraigO’Malley gösterim ve söyleşi için Ankara’daydı. Barış müzakerecisi O’Malley’nin etkileyici yaşamını perdede izleyen seyirciler gösterimin ardından kendisiyle söyleşme imkanı buldu.

Zeyno Pekünlü Sergisi Devam Ediyor

Gezici Festival’in bu yılki sanatçı konuğu Zeyno Pekünlü’nün video işleri festival kapsamında gösterildi ve sanatçı ile Prof. Dr. Alev Özkazanç’ın söyleşisi Ankara’da gerçekleştirildi. Zeyno Pekünlü’nün Ankara’da gerçekleştirdiği “Dijital Hikâye Anlatımı Atölyesi” ücretsiz olarak düzenlendi ve katılıcımların yeni anlatım olanaklarını birlikte tartıştılar. SALT işbirliği ile düzenlenen sergi ise 7 Ocak’a kadar SALT Ulus’ta devam ediyor.

Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri Yine Ücretsizdi

Festivalin kısa film severleri için vazgeçilmezlerinden Kısa İyidir I ve II tüm kentlerde ücretsiz olarak seyirci ile buluştu ve dolu salonlara oynadı. Bu yıl Çekya’dan seçilmiş olan çocuk filmlerine ise kentlerin farklı bölgelerinden çocuklar taşınarak gösterimler gerçekleştirildi.

Avusturya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Türkiye’ye gelen sanatçı RolandSchutz, Altındağ Belediyesi Piri Reis Gençlik Merkezi’nde bir hafta boyunca çocuklarla canlandırma film üretti.

Festivalin Kısa İyidir I ve II bölümleri Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü ve Bilkent Medya Topluluğu’nun iş birliğiyle 9 ve 14 Aralık’ta gösterilecek.