18.04.2022

41. İstanbul Film Festivali Günlükleri – 6

Festival 19 Nisan Salı akşamı gerçekleşecek ödül töreniyle sona erecek. Programın son günlerinde birbirinden ilginç filmler gösterimde. Bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum. Unutmayın 20 Nisan Çarşamba günü ek gösterimler var.

Vortex

Gösterim tarihleri: 18-19-20 Nisan

Gaspar Noé’nin 2021 yapımı, prömiyerini Cannes’da yapan Vortex’i yaşlı bir çiftin son günlerine kamerayı tutuyor. Vortex festivalde uluslararası yarışma bölümünde Altın Lale için yarışan filmlerden bir tanesi. Filmin fikri yönetmenin aklına yılbaşında Arjantin’de babasıyla beraberken gelmiş. Annesini daha önce demanstan kaybettikleri için bu konuda deneyimi de varmış. Filmin fikri bu şekilde oluşmuş ama öte yandan Covid döneminde kolay bir proje de yapmak istemiş. Kolaylığı az karakterle az mekânda çekilmesinden kaynaklansın istemiş.

Vortex’in biri yazar, diğeri psikiyatrist olan karakterleri son derece gerçekçi işlenmiş. Film bölünmüş ekranla ilerliyor. İzlemesi hem biraz güç hem de keyifli. Zihinsel ve fiziksel olarak belki de son sağlıklı yıllarından birinde küçük, çiçeklerle hayat bulmuş balkonlarında şarap kadehlerini “Bize” diyerek kaldırıyorlar. Filmin ilerleyen miş, dakikalarında “Biz”in geri planında olanları görüyoruz. Vortex, konusunu iyi işlemiş, diyalogları gerçekçi, ele aldığı karakterlere duyarlı, izleyicide hiç açık kapı bırakmayan hayata dair usta işi bir film. Eğer Michael Hanecke’nin Amour’unu sevdiyseniz Vortex’i de izlemenizi öneririm.

Sınav

Gösterim tarihi: 18 Nisan Ekibin katılımıyla

Iraklı Kürt yönetmen Shawkat Amin Korki’nin filmi Sınav, kadınların toplumsal hayatta gönüllerince yaşamak konusundaki bitmeyen mücadelesinden bir kesit sunuyor. Bu kez konu üniversiteye giremezse baabsının istediği biriyle evlenecek olan Rojin’in hikâyesi. Fakat Rojin’in ruhsal durumu çok iyi olmadığından sorulara doğru cevaplar vermesi mümkün değildir. O zaman o da diğerlerinin yaptığını yapacaktır. Yani internet bağlantısı olmasa da bluetoothtan yararlanarak kopya çekecektir.

Yönetmen gösterim sonrası yapılan Soru&Cevap sırasında ne kadar önlenmeye çalışılsa da daha birkaç ay öncesinde bir kez daha üniversite giriş sınavlarında bu şekilde kopya çekmeye çalışanların yakalandığı haberini okuduğundan bahsetti. Film, hem sınav gerilimi yaşayan gençler konusuna hem de kadınların toplumsal hayatta biraz daha özgürlük için mücadelesini şehirli iki kız kardeş; Şilan ve Rojin’in gözüyle anlatıyor. Film 2021’de Karlovy Vary’de FIPRESCI ödülünü aldı.

Koudelka Aynı Nehirden Geçmek

Festivalde gösterimi biten ama ilerleyen günlerde başka gösterimlerinin olacağını düşündüğüm belgesel Koudelka Aynı Nehirden Geçmek birçok belgesel projesi olan fotoğrafçı Coşkun Aşar’ın yönetmenliğini yaptığı bir belgesel. Coşkun Aşar belgeselin görüntü yönetmenliğini de yapıyor. Senaryoyu, belgeselin kurgusunu da yapan Ayhan Hacıfazlıoğlu ile birlikte yazmışlar. Koudelka Aynı Nehirden Geçmek festivalde ulusal belgesel yarışmasında yer alıyor.

Çekimleri çok uzun yıllara dayansa da yaratılan devamlılık o kadar iyi ki bunu hiç anlamıyorsunuz. Film görsel olarak da çok iyi içerik olarak da. Fotoğrafçı Josef Koudelka’yı “Ruins” projesindeki yolculuğunda takip eden yönetmenin yarattığı atmosferle izleyici de o anlara gidiyor. Filmin ışığı son derece doğal, sesler aynı şekilde, biz de Josef Koudelka ile birlikte Helen ve Roma antik kentlerindeki bir ağaç gölgesinde adeta kuş seslerini dinleyerek dinleniyoruz. Sıcak yaz günlerindeki çekimleri izlerken onlarla birlikte terliyoruz. Koudelka Aynı Nehirden Geçmek belgeseli ünlü fotoğrafçı Koudelka ile arkeolojik kalıntılar arasında şiirsel, duygusal bir yolculuk. Bir yandan da onun fotoğrafa bakışını dinliyoruz ve izliyoruz çünkü belgeselin çekimi sırasında çektiği fotoğraflar da zaman zaman karşımıza çıkıyor.