13.05.2016
Çizgi Ötesi: Bee Movie
Kovana Sığamayan Dünya
Ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın ilk kez bir seslendirme projesiyle seyirci karşısına çıktığı ve sevimli Arı Barry Benson’a sesini verdiği film, Arı Filmi orijinal adıyla Bee Movie. Cem Yılmaz’ın deyişiyle, doksan dakika süren filmin seksen beş dakikasında konuşan bir arı karşınızdaki. Orijinal dilinde Arı Benson’ı Jerry Seinfeld’in seslendirdiği filmde ayrıca, Renée Zellweger, Matthew Broderick, John Goodman… gibi ünlü isimler görev alıyor.
Jerry Seinfeld, Spike Feresten, Barry Marder, Andy Robin’in senaryosunu yazdığı ve Steve Hickner & Simon J. Smith’in yönetimleriyle can bulan Arı Filmi, daha önce izlediğimiz birçok animasyon filminde olduğu gibi çocuklara sesleniyor gibi görünse bile yetişkinlerin de pay çıkaracakları yönleri barındıran bir film.
“Arı”nın Gör Dediği
Arı Benson, mezun olduğu gün hayatının geri kalanını geçireceği kovan dünyasında yapacağı işi seçmek durumundadır. Oysaki Benson; dış dünyayı, insanları, yaşamı, etrafta olan biteni merak etmektedir. Çevresindekilerin aksine, hayatının geri kalan zamanını nasıl geçirmek istediği üzerine kafa yoran bir arıdır o. Bu yönüyle ailesini endişelendirir, arkadaşı Adam’ı zaman zaman korkutur. Çünkü anne ve babası alıştıkları hayat düzenine devam etmesini istemekte, arkadaşı Adam da onu yaşadıkları kovanda çalışmaya ikna etmeye çalışmaktadır. Adam dış dünyanın olumsuzluklarını, arılara uygun olmayan yönlerini anlattıkça aslında Barry Benson’ın merak yönünü kamçıladığının farkında değildir. Cesur arımız, kafasına koymuştur, kovanın polen güçleriyle birlikte dışarıyı bir günlüğüne bile olsa görecektir. Hayalini gerçekleştirir ve kovandan dışarı çıkar. Hayran olduğu güçlü arıların simgesi haline gelen ve kız arıların ilgi odağı polen güçleriyle birlikte dünyayı görme hevesi bir düş gibi başlar ancak yaşadığı birkaç aksilik, Benson’ı bu yolculukta bir hayli zor durumda bırakır. Hayatı tehlikeye giren ve ölümden son anda kurtulan Benson, hayatını borçlu olduğu “insan”a hayran da olunca, kovana geri dönmek ona işkenceden beter gelecektir. O, tüm zorluğuna rağmen dış dünyaya hayran kalmıştır.
Yolculuğu sırasında insanların bal üretimi boyunca arılara iyi davranmadıklarını gören Benson, bal üretiminin arıların ellerinden alınması tehlikesiyle de yüzleşecektir. Ve bu tehlike, ona tam da istediği şeyi sağlayacaktır. O, artık bir arı savunucusudur. Arıların haklarını savunacaktır. Bu işte de yardımcıları hayranı olduğu insan Vanessa ve en yakın arkadaşı Adam olacaktır.
Uyanan Arıların Ardından
Film yukarıda da özetlediğimiz gibi aslında bir uyanış öyküsü. Kendi isteklerini gerçekleştirmek, hayal ettiği gibi yaşamak isteyen bir arı, aslında düzen içinde sıkışıp kalmış insanları da temsil ediyor. Yaşadığı her günü bir diğerinden ayıramayacak hale gelen günümüz insanının tekdüzeliği “kovan” dünyasının işleyişinde önümüze seriliyor. Film boyunca biz de Arı Benson’ın hayallerini gerçekleştirme isteğine sanki kendi sıkışık dünyamızdan çıkacakmışız gibi destek veriyoruz. Film, bu noktaya kadar seyirciyi gayet iyi tavlıyor. Ancak, finale doğru Benson’ın kişisel mücadelesinin zaferi, büyük bir hayal kırıklığına dönüyor ve yeni bir formül bulmak gerekiyor bozulan düzeni kurtarmak için. Bu formül de “işleyişi bozarsanız, düzene aykırı davranırsanız, çarkın taşlarından birini yerinden oynatırsanız doğanın dengesini bile bozabilecek felaketlere yol açabilirsiniz” gibi bir söylemle, aslında hiç de masum olmayan bir yöne doğru ilerletiyor Arı Filmi’ni. Bir uyanma öyküsünün, sonu doğayı mahvedecek boyutlara kadar götürülmesi ve sonuçta bulunan çözümün, “ne olursa olsun düzeni korumak gerek” söylemine kadar gidebilmesi, aslında filmin çizdiği görüntünün hiç de basit olmadığını gözler önüne seriyor. Bunu göz ardı edebilirseniz, bu gibi ayrıntılara pek takılmazsanız, esprileri takip etmekten hoşlanıyorsanız, en önemlisi de animasyon seviyorsanız; filmin sizi eğlendireceği kesin.