31.05.2016
Çizgi Ötesi: The Secret of Kells – 2009
Din ve Mitolojinin Çizgiyle Buluşması
Animasyonlar tabii ki sadece çocuklar için değildir, ama sadece yetişkinler için yapılmış veya sadece onların anlayabileceği derinliğe sahip animasyonlar vardır. The Secret of Kells, işte böyle bir animasyon bence. Çocuklar izleyemez mi? İzler tabii ki, ama içinde din ve mitoloji bu kadar yoğunken, onların filmi kavrayışı ile doğaldır ki farklı olur.
Tomm Moore’un yönetmenliğindeki animasyonun orijinal hikâyesi de yönetmene ait. 2009’da Oscar’a “En İyi Animasyon” dalında aday olan The Secret of Kells, 2D bir yapım olarak “How to Train Your Dragon” ve “Toy Story 3” gibi iddialı 3D yapımlarla yarıştı. Büyük ödülü kazanamaış olsa da yönetmen Moore, animasyonuyla takdir toplamayı başarmıştı. Hatta Moore geçen sene de “Song of the Sea” ile Oscar’da şansını bir kere daha denedi.
The Secret of Kells, Book of Kells‘in gerçek hikâyesinden yola çıkılarak hikâyeleştirilmiş bir yapım. 9. yüzyılda yazıldığı bilinen ve Hz. İsa’nın öğretilerinin yer aldığı, İrlandalılar için büyük önem arz eden Book of Kells, çizimleriyle de The Secret of Kells‘e ışık tutmuş. Tomm Moore, bu özel hikâyeyi, Brendan adındaki sevimli bir erkek çocuğu üzerinden başarı ile anlatmış.
Brendan, Vikinglerin geçtikleri yerleri kasıp kavurduğu bir dönemde, bir manastırda yaşamaktadır. Brendan burada, manastırın başrahibi olan amcası ile birliktedir. Hem eğitim görmekte hem de kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir. Yaşadıkları yeri Vikinglerden korumak amacıyla bir duvar örmektedirler. Bu sırada manastıra gelen keşiş Aidan, meşhur kitabı kaleme almaktadır. Aidan’dan etkilenen Brendan, kitapla ilgili pek çok şeyi öğrenir ve onu tamamlamak ya da korumak için pek çok şeyi göze alır korkusuzca. Kitap sayesinde bir de gizemli Aisling ile tanışır Brendan, büyülü ormandaki rehberi Aisling olur.
Kelt ve İskandinav mitolojisinden izleri, işaretleri her an görebileceğiniz animasyonda, gerçek bir öykü işleniyormuş hissi yaratılırken fantastik bir dünya seriliyor gözlerimizin önüne. Filmin çizgileri, kaligrafisi Book of Kells‘in kendisinden esinlenilerek oluşturulmuş. Bu yüzden daha da farklı geliyor izleyiciye. Filmdeki karakterler de sağlam, izleyici Brendan’ın yerine koyabiliyor kendini kolaylıkla.
İrlandalılar için çok önemli olan Book of Kells‘i (Book of Kells, bugün Dublin’de, Trinity College’da sergileniyormuş bu arada) bir İrlandalı olarak başarıyla beyaz perdeye taşımış Tomm Moore. Müzikleriyle de İrlanda havasını yansıtan animasyonla ilgili bir de minik bir anekdot ekleyeyim: Tomm Moore, Aisling’in ismini, 17. yüzyıla ait bir İrlanda şiirinden almış. Sözcüğün anlamı “hayali görüntü” demekmiş ve şair, şiirinde “İrlanda’nın ruhunun görüntüsü” anlamında kullanmış bu sözcüğü. Belki Moore’da filmde bu metaforlara yeni birini eklemiştir.
Farklı çizgileriyle dikkat çeken, konusuyla benzerlerinden kolaylıkla ayrılan animaston, hâlâ izlemeyen animasyon severler için iyi bir alternatif.
Aisling’e kedi Pangur Ban’ın eşlik ettiği güzedl bir sahneyi de buraya ekleyelim: