24.08.2022

İzlenmeye Değer 20 Doğu Avrupa Bilim Kurgu Filmi

Kesinlikle Ayırdığınız Zamana Değecek 20 Doğu Avrupa Bilim Kurgu Filmi

Sovyet dönemiyle ve sonrasıyla Doğu Avrupa, politikadan komediye ve distopyaya kadar birçok alanda olası gelecek hakkında sayısız yapım sundu. Komünist tasavvur bocalarken ve son kertede başarısız olurken, değişim (devrim) üzerine korku ya da heyecan hissi daima bu ideolojik duruma içkin olmuştur.

İçerik: Berke SARIKAYA

İşte sizler için derlediğimiz 20 adet izlemeye değer Doğu Avrupa filmi

20. O-Bi, O-Ba: The End of Civilization (Piotr Szulkin, 1985)

Tıpkı War of The World gibi, bu film de unutulup giden filmlerin arasında. Ancak sıradışı distopik bilim kurgu hayranları için kesinlikle izlemeye değen filmlerden birisi.

Yakın gelecekte, dünya nükleer savaş sebebiyle dünya koca bir harabeye dönüşüyor. Kurtulanlar, bir yeraltı sığınağında zar zor hayat mücadelesi vermektedir. Ve onların tek umudu ise, The Ark adında onları kurtarmaya geleceği söylenen gizemli bir gemidir.

19. Gibel Sensatsii (Aleksander Andriyevsky, 1935)

Gibel Sensatsii, Sovyetlerin erken döneminde toplumdaki otonomların rolünün iç yüzünü anlatıyor. Ripley, işçinin işlerinin çoğunu yerine getirebilecek bir robot yaratmış olmaktan gurur duyan bir mühendis. Ancak işçiler Ripley’i, icadı ile geçim kaynaklarını ellerinden alabilecek bir hain olarak görüyorlar. Bir Metropolis kadar olmasa da, Rus proletaryasının makineleşmeye karşı olan ümitlerini ve korkularını ekrana yansıtan bir yapım. 18. Kin-Dza-Dza! (Georgiy Daneliya, 1986) Kin-dza-dza! 1986’da yayınlanmasından bu yana bir kült olan destansı bir distopya bilimkurgu komedisidir. Başrol oyuncuları “Vova Amca” bir inşaat işçisi ve “Kemancı” bir Gürcü öğrencisi. Evsiz görünümlü bir adama birbirlerinden bağımsız olarak yaklaştıkları zaman, bir teleportasyon cihazı ile aniden yabancı bir gezegene(Kin-Dza-Dza galaksisindeki Pluke’a) transport olurlar. Pluke dünyayı ve sakinlerini betimleyen hicivsel bir alegori ve filmin sürreal mizahının çoğu insan tüketiminin garip sapmaları ve çarpıklıklarından gelir.