12.04.2018

Kardeşim İçin: Der’a

Murat Onbul’un yönettiği Kardeşim İçin: Der’a filminin oyuncu kadrosunda İlker Kızmaz, Cem Uçan, Mehmet Çevik ile Berna Koraltürk yer alıyor.

Kardeşim İçin: Der’a, 13 Nisan 2018’de vizyonda!

2011 yılının Mart ayında Suriye’nin güneyindeki Der’a şehrinde Tunus ve Mısır’da gerçekleşen halk ayaklanmalarından etkilenen ve Suriye rejiminin baskılarından bunalan 14-15 yaşlarındaki çocuklar, Baas rejimini eleştiren duvar yazıları yazarlar. Çocuklar tutuklanır ve işkenceye maruz kalır. Aşiret yapısının güçlü olduğu Der’anın aşiret reisleri aynı zamanda Beşşar Esad’ın teyzesinin oğlu olan, Der’a kenti muhaberat başkanı Atıf Necipten çocukları isterler. Atıf Necip aşiret reislerini rencide eder ve çocukları vermez.

Film gerçekte yaşanmış olaylardan esinlenilerek bir abi kardeş hikayesi üzerine kurulu. Geçmişinde rejime muhalif olmasından ötürü şiddete maruz kalmış ve Suriye’den ayrılmış, olaylar başlamadan hemen önce Suriye’ye dönüş yapan Ali’nin kardeşine annesine sahip çıkmak geride bıraktığı sevdiği kadına kavuşmak gibi hayalleri vardır. Döndüğünde ilk gençlik dönemlerini yaşayan Kardeşi Ömer, tıpkı abisi Ali’nin gençliğinde olduğu gibi Baas rejiminin haksızlıklarına karşı öfkelidir. Ali kardeşini teskin ve kontrol etmeye fırsat bile bulamadan kardeşi ve arkadaşları öğretmenlerinin tutuklanmasına tepki olarak muhaberat karargahının duvarına yazı yazarlar. Ali’nin kardeşi ve diğer çocukları kurtarmak için girdiği mücadele, rejimin şiddet kullanması, çok kan akması ve süreci yönetemeyişi sonucunda Suriye halk ayaklanmasına giden süreci başlatır.