24.08.2022
Kelebek Etkisi Teorisi Baz Alınarak Çekilmiş 10 Film
Sinema ifade gücü kuvvetli bir sanat dalı. İlhamını psikoloji, sosyoloji gibi dallardan alabildiği gibi, bazen de bilim dallarından alıyor.
Kelebek Etkisi teorisi de böyle bir ilham kaynağı olmuş filmlere. Kelebek Etkisi teorisi, küçük olayların büyük sonuçları olabileceğini savunan bir kaos teorisi aslında. İlk olarak meteorolog Edward Lorenz tarafından 1960’lı yıllarda ortaya atılıyor.
Lorenz hava değişimleri datalarını çok yavaş bir bilgisayara yüklemesi gerekince verileri yuvarladı. Sonucun çok az farklılık göstereceğini düşünürken, tamamen farklı sonuçlar ile karşılaştı. Datada yaptığı küçük yuvarlamalar, karşına çok büyük hava olayları beklentisi çıkarmıştı. Brezilya’da bir kelebek kanadının çırpması, farklı datalar ile Teksas’a fırtına olarak yansıyordu. Gerçekte olması imkansız olarak düşündüğümüz bir olayın, aslında olma ihtimali olabileceğini düşündüren bir kaos teorisi idi Kelebek Etkisi.
2004 filmi The Butterfly Effect terimin kitlelere yayılmasını sağladı. Yine de film bu listede yok çünkü filmin senaryosu Kelebek Etkisi Teorisinin kaos ve bilinmezlik etkisini kullanmak yerine, çözümü detaylı matematik çözümlerinde arıyor ki, bu da teoremin doğasına aykırı çünkü Kelebek Etkisi tamami ile kaos ve bilinmezlik ilkelerine dayanıyor.
Sinemada Kelebek Etkisi Teoremini en etkili kullanan filmler ise, paralel bir evrende ikincil gerçekçilik senaryoları ile kurgulananlar.
Bu liste işte bu filmlerden oluşuyor…