04.03.2022

Pera Sohbet: İFSAK 28. Uluslararası Kısa Film Festivali

İFSAK 28. Uluslararası Kısa Film Festivali 7-13 Mart 2022 tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek

İFSAK Sinema Birimi’nden Berna Kuleli ve Tolga Büyükada ile Pera Sinema yazarımız ve aynı zamanda İFSAK 42. Ulusal Kısa Film ve Belgesel yarışmasında ön jüride bulunan Deniz İpek Çekderi ile festivale dair sohbet ettim.

İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması ile İFSAK Kısa Film Festivali ilk ne zaman gerçekleşti?

B: Ben 1999 yılından beri yarışma ve festivalin içindeyim. Yarışma ve festivalin ne zaman başladığıyla ilgili en çok bilgi edinebileceğimiz kaynak 1999 yılında yayınlanan İFSAK KİTABI. Bu kitapta Hilmi Etikan yarışmanın ve adı o zamanlar “Uluslararası Kısa Film Günleri” olarak geçen festivalin nasıl başladığını detaylarıyla anlatıyor. Sevgili Hilmi Etikan’ın aktardıklarını okursak 1977 yılında ülkemizdeki kısa film alanında bulunan boşluğu doldurmak üzere 1.İFSAK Kısa Film Yarışması’nın düzenlendiğini görüyoruz. Hatta önceleri kimsenin başvuru yapmadığını, tanıdıklarını arayarak yarışmaya katılmalarını istediklerini belirtiyor. Bugüne bakınca hayal etmek çok güç öyle değil mi? Sonuçta o kadar az film katılıyor ki hepsine ödül veriyorlar. Ben 1999 yılında İFSAK yönetim kurulu üyesi olup sinema birimi sorumlusu olduğumda yarışmamıza katılan film sayısı yüzü zor buluyordu. Yarışma devam ederken bir yandan da Fransız Kültür Merkezi’yle birlikte 1988 yılında “Uluslararası Kısa Film Festivali” başlıyor. Yani aslında bu festivalin başlangıcında Fransız Kültür Merkezi’nin de önemli bir yeri var. Bu yıl yeniden Fransız Kültür Merkezi’yle buluşmak da bu yüzden çok anlamlı.

Geçmişten bugüne baktığınızda İFSAK Kısa Film Festivali size ne ifade ediyor?

B: Festival uluslararası kimliğini halen devam ettiriyor fakat festivalin içeriği dernek yönetim kurulunun sinemayla ilişkisine bağlı olarak değişim gösterebiliyor. Ne mutlu ki yapı sağlam ve altmış iki yıldır ayakta. Her ne kadar fotoğrafla tanınsa da İFSAK’ın “S” si rüştünü ispatlama yolunda sağlam adımlarla yürüyor. 2019’dan bu yana bir kez daha İFSAK için fotoğraf ve sinemayı kaynaştıran, değerlerini birbirinden ayırmayan yönetimler var. Festival İFSAK sinema birimi tarafından düzenleniyor. 1999 yılında yönetim kurulu üyesi olduğumda işi bir kişiden devralmıştım ve Hilmi Etikan’la beraber yıllarca çalıştım. Bugün festivalin künyesinde birçok İFSAK üyesi arkadaşımı görmek beni çok mutlu ediyor. Sorularından birini de yanıtlayacak olan sinema birimi koordinatörümüz ve İFSAK yönetim kurulunda birkaç dönemdir görev alan arkadaşımız Tolga Büyükada’nın da hepimizi bir araya getiren cana yakınlığı da festivale çok şey kattı. Bense 1999 yılından başlayan Hilmi Etikan’la festival yolculuğumda edindiğim deneyimleri yeniden derneğimle paylaşmanın gururunu yaşıyorum.

İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması’ nda derece alan ve Uluslararası Kısa Film Festivali’ne de katılma hakkı kazanan kaç film mevcut?

D: Belgesel 13, Kurmaca 16, Deneysel 6, Canlandırma 3 olmak üzere toplamda 38 film festivale katılmaya hak kazandı. Belgeselde seçilen filmlerde insan hakları, göçmenlik ve çevre teması ön plana çıkarken, kurguda da yine mültecilikten pandemiye, toplumsal sorunlardan teknolojinin insan ilişkilerine etkisine uzanan geniş bir yelpazede hem mizah hem de duygu yüklü filmler seyirciyle buluşacak. Deneysel filmler de aynı şekilde düşünme ve algılama biçimlerimizi sorgulatırken, canlandırma alanı da gayet özgün çalışmalar içeriyor. Ön jüride ben, Sinan Okan Çavuş ve Rıdvan Karaman vardı. Ön elemeden geçen filmler ise bu yıl yönetmen, senarist Tayfun Pirselimoğlu, senarist, akademisyen Feride Çiçekoğlu ve kurgucu Ali Aga’dan oluşuan jüri tarafından değerlendirilecek ve dereceye giren filmler ödüllendirilecek.

Bu sene seyirciyi neler bekliyor? Hangi ülkelerden, kaç tane film festivale katılıyor olacak ve ne gibi etkinlikler gerçekleşecek?

B & T: Bu yıl festival kapsamında, yarışmada ön elemeyi geçen 39 filmle beraber yurtiçi ve yurtdışından toplam 90 film sinema severlerle buluşacak 7 Mart’ta programımıza Fransa’dan filmlerle başlıyoruz. Vietnam, İran, Mısır, Macaristan, Romanya, Küba, Afganistan, Norveç, Yeni Zelanda, Brezilya, Yunanistan ve Kıbrıs’tan filmler var. Tüm filmler Türkçe altyazıyla gösterilecek. Festivalin en heyecan verici bölümlerinden birisi de kısa film ve uzun metraj çeken yönetmenlerle yapacağımız söyleşiler olacak. Yunanistan’dan Souls All Unaccompanied filmiyle Yorgos Teltzidis   ve Last Visit filmi ile Spiros Alidakis, Brezilya’dan Do You Like Poetry filmi ile Eduardo Mattios ve İran’dan Nightclub filmi ile Davoud Rangkhaneh ile gösterim sonrası sohbet edeceğiz. Söyleşiler de Türkçe – İngilizce tercüme yapılarak gerçekleşecek.

Aynı zamanda Göç teması kapsamında Yönetmen Anıl Yurdakul dört filmi ile festivalde izleyiciyle buluşacak. Yine göç teması kapsamında gösterilecek Patrida belgeselinden sonra yönetmenleri, Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe ile söyleşi gerçekleştirilecek.

Yine tema kapsamında, Prof.Dr. M. Emin Önder moderatörlüğünde “Göç: Bölünerek Kaybolan İnsanlar” başlığıyla bir panel gerçekleştirilecek. Panelde; Doç. Dr. Ersin Uygun, Göç öncesinde, sırasında ve sonrasında ruh sağlığı Uzm. Psk. Tuğba Kurt Ulucan “Bazı Yaralar Neden Sarılamıyor?”, Uzm. Psk. Serap Sözen “Göç Filmleri”, Doç. Dr. Sevcan Karakoç, “Göçün Çocukları: Kurbanlar ve Zorbalar” konu başlıklarıyla bulunacaklar. Yönetmen Zehra Yiğit’in “Umutsuz-Hopeless” belgeseli gösterilecek ve Prof. Dr. Tamer Aker ile Zehra Yiğit’in “Unutursam Yok Olurum” söyleşisiyle filmin değerlendirilmesi yapılacak.

Bu yıl kısadan uzuna bölümünde ise iki yönetmeni ağırlıyoruz. Geçen yıl Azra Deniz Okyay’la hem kısa filmleri hem de ilk uzun metrajı Hayaletler üzerine söyleşmiştik. Bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Nihal Yalçın’ın en iyi kadın oyuncu ödülünü aldığı Zuhal filminin yönetmeni Nazlı Elif Durlu’nun hem kısa filmlerini izleyeceğiz (‘Düldül ve Bülbül’, ‘Sonra’ ve ‘Güven Bana’) hem de kendisiyle kısa film ve uzun metraj deneyimi üzerine söyleşimiz olacak. Benzer konuda bir diğer söyleşimiz ise Cemil Şov filmini önce kısa olarak çeken Barış Sarhan’la olacak.

Anısına bölümünde 2020 yılında aramızdan ayrılan Yönetmen Özer Kızıltan’ı ailesi ve dostlarının katılımıyla kendisini bir söyleşi ile anacağız. Söyleşi öncesi Özer Kızıltan’ın kısa filmi “Gözlerin Yeşilçam’ın Son Yangını” filmi de izleyiciyle buluşacak.

Geçen yıl festivali pandemi nedeniyle çevrim içi kisafilm.ifsak.org.tr adresinde gerçekleşmişti. Bu yıl aynı sayfayı yeniden çalıştırıyoruz ve festival programına izleyiciler bu sayfadan ulaşabilecekler. Ayrıca afiş üzerindeki QR koduyla da programa kolayca ulaşabilecekler.

Türkiye’de kısa filmin gelişmesine destek olan İFSAK Kısa Film ve Belgesel Yarışması ve İFSAK Kısa Film Festivali’nin önümüzdeki yıl daha da genişleyerek devam edeceğinden kuşkum yok. Dünyadaki farklı örnekleri izleyicilerle buluşturabilmek çok önemli. Programımız dopdolu, umarım izleyicimiz de çok olur ve bu güzel filmler hem öğrencilerle hem de tüm sinema meraklılarıyla buluşur.