23.07.2016
The Inbetweeners
Seks komedisi odaklı gençlik filmleri her zaman kendi kitlesini oluşturmayı başarmış bir tür. Hatta çoğu zaman kaliteden de bağımsız gerçekleşiyor bu durum. Çoğumuzun gençlik yıllarında yaşadığımız benzer anları ya da hayalini kurup gerçekleştiremediğimiz hikayeleri ekranda izlemek 15-20 yaşlar arasında cazip geliyor. Ancak olay televizyon dizilerinde bu kadar basit değil. Farklı bölümlerden ve sezonlardan oluşan, karakterleri ve hikayesini uzun uzadıya aktaran diziler kendi kitlesini oluşturabilmek için bunu başarılı bir şekilde yapmak zorunda. The Inbetweeners, başarabilenlerden bir tanesi.
Inbetweeners, ne popüler olacak kadar cool ne de geek olabilecek çalışkan olamayan kişilerden oluşan gruplara verilen bir ad. İngiltere’de Channel 4 kanalında 2008 – 2010 yılları arasında gösterilen, toplam 3 sezondan oluşan bir grup lise öğrencisinin komedi ve cinsellik odağında ilerleyen gençlik dizisi The Inbetweeners da merkezine bu profile uyan dört arkadaşı alıyor.
Grubun en normale yakın karakteri olmasına rağmen karşı cinsle olan diyaloglarında aşırı heyecanı en büyük problemi olan Simon, bol keseden atıp tutan ve yalan anı üreticisi grubun en abazanı Jay, uzun boyu ve olayları anlama problemiyle grubun Avarel’i Neil, gruba en son dahil olan ve entellektüel yapısına rağmen tip dezavantajı yaşayan Will. Belirleyici özelliklere sahip bu dört karakterin yanına ebeveynleri, okulun kabadayısı, kibirli ve nefret dolu öğretmen gibilerinin de eklenmesiyle dizi yapısını kuruyor.
The Inbetweeners’ı benzeri seks komedisi konulu gençlik dizilerinden ayıran en temel unsur grupta bir winner‘ın olmaması. Dört ana karakter de farklı sebeplerle istedikleri hayata ulaşamıyor. Sıradan karakterlerin varolma çabasını konu alıyor. Karakterlerdeki aynı yöndeki bu ilerleyiş iyi kurgulanmadığında tekdüze bir yapıya dönüşebilecekken The Inbetweeners bunun altından kalkmayı başarıyor.
2010’da 3. sezonuyla birlikte finalini yaptıktan sonra aynı kadroyla 2 tane sinema filmi çekilen The Inbetweeners, beyazperdede bu özgünlüğünü birazcık da olsa kaybetti. Sıradan karakterlerin gündelik yaşamını konu alan diziden ayrılıp bu karakterleri yaz tatilindeki absürt maceralara sürükleyen filmler ortalama gençlik filminden öteye geçemedi. Dört loser arkadaşın yaşantıları lise yıllarından öteye geçmese daha iyi olurdu.