01.06.2017

Sosyal Medya ve Sinema

sosyal_medya-1

Sosyal medya, gittikçe hayatımızın merkezinde olmaya başlayan, hem bir sosyalleşme aracı, hem de bilgi kaynağı görevi gören bir mecra, daha doğrusu mecralar bütünü. Hani neredeyse gözümüzü açtığımızda, her ne sebeple olursa olsun ilk yaptığımız şeylerden biri bu mecralara bakmak oluyor. Gündeme bir haber düştüğünde artık ilk baktığımız yer haber ajansları değil, ya sosyal medya hesapları ya da sosyal medyanın kendisi. Tabii bu hale gelen ve hemen herkesin kullanmaya başladığı bu mecralar reklam ve dijital pazarlamanın da merkezi haline gelmeye başladı. İnsanlara en çabuk, en net ve en kolay ulaşabilmenin ve günümüzde kesinlikle ulaşabilmenin yolu buralardan geçmekte. Peki ya sinema ile olan iş birliği? Sosyal medya, sinema için neredeyse biçilmiş kaftan. Lafı daha fazla uzatmadan, bir bilene soralım dediğimiz sohbetimize geçelim. Sosyal medya ve sinema ortaklığı nedir? Nerelere gidebilir? İşte bu soruların cevabı işin uzmanından geliyor;

Ramiz Coşkun Kimdir?

2006 yılından bu yana pazarlama ve reklam dünyasının emekçilerinden, dijital verileri analiz eden, yorumlayan ve kreatif projeleri hayata geçiren Ramiz Coşkun, Arama Motoru ile Pazarlama, Dijital Medya Planlama ve Satın Alma, Sosyal Medya ile Pazarlama konularında yıllarını vermiş birçok üniversitede de eğitmen olarak deneyimlerini paylaşmış, her gün yeni şeyler öğrenmek için araştıran, öğrenen, işini mesai saatleri dışında da çok seven depoof’un [orjinal fikirler deposu] kurucusu kendi tabiri ile depo sorumlusu. [Sinema, Sağlık ve Siyaset konularında bireysel dijital iletişim danışmanlıkları da yapmaktadır]

Sosyal Medya gittikçe güçlenen bir olgu, ülkemizde de bağlayarak bunun hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İletişim kanallarının değişimi alışkanlıkları da aynı oranda etkiledi. Yeni nesil iletişimin monologtan kurtulup diyaloğa geçmesinde en büyük etkeni sosyal medya sağladı. Kullanıcı sayısı, trafiği hatta satın alma kararlarına doğrudan etkileme gücü ile sosyal medya kısa sürede Türkiye’de en önemli iletişim araçlarından vazgeçilmez olmasını sağladı.

Sosyal Medyanın sinemaya katkısı ve izleyicinin rolü nedir?

Sosyal medyanın sinemaya 2 yönlü katkısı olduğunu düşünüyorum. Birincisi filmin doğrudan tanıtımının yapılması ki bunun en önemli gerekçesi geleneksel iletişim araçlarına göre çok daha ucuz, hızlı ve ölçümlenebilir olması. Her ne kadar Youtube’ta fragmanın izlenme oranı sinemaya o film için giden izleyici sayısı ile aynı olmasa da bilinirliği önemli oranda arttırması, merak uyandırması ve konuşuluyor olmasını sağlaması iletişimde özellikle başlangıçta atılması gereken doğru stratejilerdendir. İkincisi de sinemaya gitme kararını etkileyecek kullanıcı yorumları. Sosyal medya kullanıcılarının filmi izleme anında özellikle Facebook’ta anlık paylaşımı film sonrasında da Twitter’da takipçilerine film puanlaması ile kısa özeti filme gitme kararını olumlu-olumsuz etkilemektedir.

Amerika’daki film yapımcılarının filmleri hakkında sosyal medyada en çok konuşulan sahne ve olayları analiz ettirdiği yeni senaryolarda buradaki anahtar kelimelerin de özellikle eklendiği, yeni film sonrası yine konuşulan sahnelerin analiz sonucu çıkan anahtar kelimeler olduğu sinema sektöründe önemli sosyal medya stratejisi olmuştur. Türkiye’den bakmak gerekirse Google’da en çok aranan anahtar kelimeleri düşünün bir de yine magazin programlarında daha doğrusu basında film hakkında en çok konuşulan sahneyi.

Sinema sitelerinin, haber ve eleştirilerinin yazılı basından daha çok online platforma taşınması da önemli olsa gerek??

 Geleneksel yazılı basından, online mecralara kaymasının en büyük nedeni içeriklerin online da kolay ulaşabilir olması, sürekli kalması ile beraber sosyal medya içinde de önemli kaynak olması. Çünkü o hafta gazetenin sinema köşesini ya da dergiyi okuyamazsanız içeriği göremezseniz bilgi uçup gider ama filmin konusunu ya da ismini bir yerden duymuş internet kullanıcısı Google’da ya da sosyal medyada film hakkında arama yaptığında hem bireysel hem de kurumsal [sinema siteleri] film hakkında tüm detayları ile bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Sanırım artık festivaller de sosyal medyaya oldukça önem gösteriyor?

Festivallerde ana hedeflerden biri de daha çok ilgiliye ulaşmak, festivale katılamasa da festival hakkında hedef kitleyi olumlu konuşturabilmektir. Bunu sağlayabilecek mecrada bütçeleri göz önüne alırsak sosyal medya daha doğrusu dijital medyadır. Özellikle uluslararası festivallerde hedef kitle, sinema endüstrisinin ekonomik gücünün olduğu ülkeler olduğunu düşünürsek, sosyal medya iletişimi ve reklam çalışmaları ile her ülke için hatta her film kategorisi için hatta o ülkenin festivale katılacak yönetmen/oyuncu vb kişileri sosyal medyada takip eden kullanıcılarına ulaşabilmenin yanı sıra kaç kişiye ulaştığı, festival hakkında etkileşimde bulunup bulunmadığını anlık görebilmek iletişim daha doğrusu pazarlama açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Türkiye’de hatta net iddia edebilirim ki dünyada sosyal medyayı en iyi kullanan festival son 2 yıldır Antalya Film Festivalidir. Geçen yıl sosyal medyada neler oldu neler yapıldı kaç kişiye ulaşıldı tek başına başarı hikayesi bunu ayrı incelemeniz gerek:)

Bir 5 sene sonra sosyal medya ve sinema işbirliğini nerede görmektesiniz?

Şimdi doğruyu söylemek gerekirse sosyal medyaya iş görüşmesinde ki gibi 5 yıl sonra kendinizi görüyorsunuz demek büyük hata olur ilk başta dediğim gibi iletişim kanalları, alışkanlıkları hızla değişiyor sosyal medyanın önemi elbette çok büyük ama yeni neslin büyük yarası bu kadar fazla iletişim araçlarına sahip olup iletişimsizliğin de hızla artması büyük soru işareti. Sinema burada nasıl fayda/zarar görür yaşayıp göreceğiz ama sosyal medyanın ekonomik anlamda doğru kullanılırsa sinemaya hem sektörel hem de içerik olarak katkı sağlayacağı kesin.

Tarih olarak şu zamanda olur demeyi sevmem ama gelecekte sinemanın kişiselleşeceği, her filmde sosyal medyadan alınan bilgiler ile o filme giden sosyal medya kullanıcısından bilgi, fotoğraf vb şeylerin o anda o kişi için hatta sinema salonunda ki her kişinin kendinden birşey göreceği hal alacağını düşünüyorum.

Nasıl yani?

Örnekleyerek anlatayım bir de, siz bir filme gitmeye karar veriyorsunuz online olarak sinema biletini satın aldığınız andan itibaren onayınız ile beraber sosyal medyadan sizin hakkınızda tüm bilgiler alınıyor, filme gittiğinizde örneğin 100 dk’lık filmin içinde bir bölümde örneğin restoran sahnesini düşünün oraya devamlı gelen ünlülerin fotoğrafları var duvarda ve orada sizin fotoğrafınız eklenmiş bunun gibi o seansa gelenlerinde  belli sahnelerde kendi ile ilgili şeylerin görünmesi gibi. Bu tabi en basit örnekti 🙂 Teknolojinin gelişimi ile oyuncuların kodlandırılıp yine kodlar aracılığı ile orada olmasalar bile gerçekten yapmışlar gibi görünecekleri de hayal değil 🙂