19.04.2022

41. İstanbul Film Festivali’nde Dikkat Çekenler – 3

Son günlerine yaklaştığımız 41. İstanbul Film Festivali’nde izlediğim ve dikkatimi çeken filmlere dair yorumlarımı paylaşmaya üçüncü yazımla devam ediyorum. Yorumlarımı paylaşacağım filmler şu şekilde:

Feathers (Tüyler)

Festivalin saklı cevherleri arasında göstereceğimiz filmlerden biri Feathers. Filmin yönetmeni Omar El Zohairy’nin “Çılgın bir dünyada yaşıyoruz artık, bu yüzden saçma olmak güzel” diyerek anlattığı filmi, anlatım dili ve atmosferiyle dikkat çekiyor. Mısır’daki ataerkilliğin yıkılışını absürt bir tavuk metaforu üzerinden aktarırken sosyal eşitsizliği ve sefaletin her bir zerresini farklı türlerle harmanlayıp seyircisine sunan film, tekrar sahneleriyle hikâyesini uzatırken yer yer temposunu kaybediyor.

Jaddeh Khaki (Yola Devam)

Festivalde en etkilendiğim filmler arasında yer alan bir diğer iş, İran sinemasındandı. Aile olmanın verdiği duyguları dokunaklı bir anlatımla beyazperdeden tüm canlılığıyla dışa aktaran film, Jafar Panahi’nin oğlu Panah Panahi’nin ilk uzun metrajı olmasına karşın olgun sinema dili, geniş açı planları ve stilize dokunuşlarla iz bırakmayı başarıyor. Dört başrol karakterini de dolu dolu bir biçimde seyircisine sunan filmin farklı türleri ustalıkla birbirine harmanlaması ise en büyük artıları arasında yer alıyor.

Dermansız

Festivalde izlediğim filmler arasında kurmaca filmler arasına saklanan bir belgesel olan Dermansız, kendi adıma dikkatimi en çeken yapımların başında geldi. Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu imzalı belgesel, 47 yıl boyunca hiç çıkmadan Memleket Hastanesi’nde yaşayıp ölen Abdullah’ın tuhaf hikayesini ortaya koyarken, yapım sürecinde yaşadığı zorluklar ve verdiği mesajlarla da insanlığın yüz karası duygularını ortaya döküyor. 47 yıl boyunca hastanede kalmak zorunda olan Abdullah Kozan’ın dramı üzerinden insanlığın hikayesi ile gelişen toplumların aksine geriye giden ve içi boşalan kavramları yüze tokat gibi çarpan belgesel, epistemolojik temele dayalı nitelikli anlatımıyla takdiri hak ediyor.