13.05.2016

Çizgi Ötesi: Brave

Prenses Olmak Olay Değil, Onu Bir de Merida’ya Sor

Brave, izleyicilerini yeni bir prensesle tanıştırmıştı: Merida. Filmin adının karşılığı olan “cesur” kelimesi Merida’yı anlatmak için kullanılabilecek sıfatlardan biri elbette. Bu bile bu gözüpek prensesi merak etmemiz için yeterli sebep. Bundan başka, yönetmen koltuğunda oturanlardan biri olan Brenda Chapman’ın aynı zamanda öykünün de yaratıcısı olduğunu bilmemiz, kadın gözüyle yine odağında kadın olan bir animasyonu merak etmemiz için bir neden. Tabii Brave’in yönetmenlik aşamasında Chapman’ın yanında Mark Andrews ve yardımcı olarak da Steve Purcell var.

Brave, odağına bir anne ve kızının ilişkisini alan bir film. Dolayısıyla ister prenses olsun ister olmasın her genç kızın ailesiyle ve özellikle annesiyle yaşayabileceği sıkıntıları anlatan samimi bir film. Filmin hikâye açısından fazlasıyla bilindik olması filmin etkileyiciliğinin önüne geçmiyor çünkü bu bilindik hikâyeye yeni dokunuşlar getirebiliyor Brave. Prenses Merida’nın annesi Elinor’la yaşadıkları hepimizin başından geçebilecek hatta ziyadesiyle geçmiş olan ayrıntıları içeriyor. Filmin bu açıdan izleyiciyi yakalaması çok kolay. Çocuklar için yeterli izlenme sebepleri olan her şey aslında biz büyükler için de güzel bir seyirliğin müjdesini veriyor. Belki prenseslik ünvanımız yok ama her kızın ailesinin gözünde bir prenses olduğunu düşünürsek filmin sadece aristokratik manada prenseslik kavramıyla ilgilenmediğini de rahatlıkla söyleyebiliriz.

Brave’in baş kahramanı olan Merida, kızıl ve kıvırcık saçlarıyla filmin tanıtımının başladığı zamandan itibaren görsel hafızamızda yerini almış durumda. Filmi izlerken de Merida’ya yakınlık duymamanız olası değil.

Son tahlilde Brave için söyleyebileceklerimi “gerçekten iyi bir animasyon” ifadesi altında toparlayabilirim. Görselliği, espirileri, duygusallığı yer yer abartısı her şey yerinde. Hatta zaman zaman görselliğinde yakalanan gotik öğeler ayrı bir güzellik katıyor filme. İnsan bunlar karşısında yönetmen Brenda Chapman’ın ilk Brave performansını merak etmiyor değil. Chapman’ın filmi karanlık buldukları gerekçesiyle Pixar’la ters düşmesi ve projeden ayrılması söz konusuyken iki yönetmen eklemesiyle yeni Brave’i ortaya çıkarması, o karanlık bulunan versiyonu merak ettirdi bizlere. Filmde kısa da olsa yakalanan o anların belki yetişkinlere hitap eden yönüdür ilgimizi çeken. Ancak Pixar’ın Brave yorumu daha çok çocukları çekebilecek renklilikte.