24.12.2017

Çizgi Ötesi: Ethel & Ernest

Kısa bir İngiltere ve dünya tarihi

Bu yılın Avrupa Film Ödüllerinde (EFA) adaylığıyla adını duyduğumuz Ethel & Ernest, 2016 yapımı çok naif bir animasyon. Eski usul animasyon sevenleri sevindirecek cinsten hem de. Çizimleri hissedilen, iki boyutlu ancak anlattığı hikâye ile gözleri sulandıracak kadar samimi olabilen bir çizgi film Ethel & Ernest.

Raymond Briggs‘in kendi kişisel tarihine dayanan hikâye yine Briggs’in aile hayatını anlattığı çizgi romanından uyarlama. Briggs, filmin senaryosunu da yönetmen Roger Mainwood ile birlikte yazmış. 1934 yılında İngiltere’de doğan Briggs, 2. Dünya Savaşı’na çocukluk yıllarında şahitlik etmiş biri. Dolayısıyla kendi kişisel tarihinden yola çıktığı bu hikâyede, çocukluk yıllarının ve devamının siyasi, tarihi gelişmeleri kendini gösteriyor. 

Hikâyesine Briggs’in doğumundan önce başlayan film, ilk önce baba Ernest ile anne Ethel’i bir araya getiriyor. Yaşça biraz daha büyük olan Ethel, yaşam dolu olan ve heyecanını, iyimserliğini gizleyemeyen Ernest’e göre daha olgun biri. Ernest kadar da dünyaya açık bir insan değil. Siyasi gelişmeler onu ancak hayatını etkilediği kadar alakadar ediyor. Sonrasında da tabii ki çocuğu Raymond’u etkilediği kadar.

Sıradanlığın güzelliği

İngiltere’nin şehir hayatından kırsalına kadar uzanan hikâyede en dikkat çekici unsur sıradanlık. Aslında film de gücünü buradan alıyor. Tarihin her döneminde herkesin başından geçebilecek bir öykü karşımızdaki ancak tarihi fona kaynaklık eden 2. Dünya Savaşı ve ardından gelen “özgürlük” anlayışı, 1970’lere uzanan öykünün alt yapısını da zenginleştiriyor.

İşinde gücünde bir genç olan Ernest ile karşılaştığı andan itibaren filme adını veren iki ana unsurundan biri haline gelen Ethel, yaşamlarının her anını izleyiciye açıyorlar. Onların öyküsünü anlatan kişi de oğulları olduğu için elbette ki samimiyet duygusu ilk andan itibaren yerleşiyor. Live action olarak başlayan film, çizgiye geçiş yaptığı anda kullanılan renkler değişiyor ve öykü canlanıyor. Biz de bir dönem filmi izler gibi 1900’lerin ilk çeyreğinden itibaren İngiltere özelinde bir dünya tarihi de izliyoruz ve dönemin coğrafyası içinde geziniyoruz.

Gerçek bir öykü

Tamamen kişisel bir bakış açısına ait filmin tabii ki en önemli özelliği gerçek olması. Raymond Briggs’in daha dünyaya gelmeden önce ailesinin bir araya gelişi ve devamında kendi çocukluk, ergenlik, gençlik, evlilik dönemlerine değinen hikâye aslında hiçbir zaman Raymond’u ön plana almıyor. Tamamen anne Ethel ile baba Ernest’in insanın içini ısıtan sevgi dolu öyküsü olarak hafızalara kazınıyor.

Gerçekliğe en aykırı olabilecek bir tür olan çizgi film içinde bu kadar gerçek bir hikâyenin anlatılması ve filmin kişisel olduğu kadar ülkenin de tarihine yaslanması filmin ilgi çekici yönü elbette. Çok fazla ön plana çıkmayan Ethel & Ernest adlı bu güzel çizgi filmi izlemenizi ve kendinizi bu ailenin hayatına ortak etmenizi tavsiye ediyoruz.