14.06.2017

Çizgi Ötesi: Koe no katachi

Koe no katachi – A Silent Voice – 2016

Çocuklar bazen çok zalim olabiliyor denir ya, özellikle ilkokul çağlarındaki çocukların birbirlerine karşı davranışları gerçekten de zorlayıcı olabiliyor. Çok bencilce davranabiliyor, karşısındaki kişinin ne düşüneceğini, ne hissedeceğini önemsemeden kendi bildiğini okuyabiliyor çocuklar. Bu belki her yaş grubu için geçerli ancak çocukluk biraz da tecrübesizlik ya, kendini karşındakinin yerine koymak çok daha zor.

İlkokul sıralarında başlayan bir öykü Koe no Katachi. Bir gün sınıfa yeni bir öğrenci gelir ve Ishida’nın hayatını tümden değiştirecek olaylar zinciri başlar. Ancak bu değişimi öyle çok büyük felaketler veya gelişmeler zinciri olarak algılamayın; günlük kararlar, geçişler, tavırlar sonucunda varılan yol ayrımları olarak düşünün.

Arkadaş olmayı öğreniyorum

Sınıfa yeni gelen Nishimiya’nın işitme engelli oluşu sınıfta bir infial yaratır. Çünkü çocuklar Nishimiya’ya nasıl davranacaklarını bilemez. Bazıları çok yakın davranır, bu kimisine “sahtecilik” olarak görünür, bazıları kızı dışlar çünkü onu “engel” olarak görür, bazılarıysa umursamaz. Nishimiya’yı bir türlü anlamlandıramayan ama içinde de farklı duygular olduğu belli olan “yaramaz” ve hatta “zorba” Ishida, kızın hayatını adeta çekilmez hale getirir. Üstelik o, bu davranışlarının karşılığını görmek ister, en azından Nishimiya’nın ona kızmasını ister ama bu da gerçekleşmeyince daha da zorbalaşır, kabalaşır. Böylece Nishimiya için günler daha da çekilmez hale gelir.

Yıllar geçer, çocuklar büyür. Artık lise çağlarındadırlar. Hikâyenin atladığı zaman diliminde farklı yerlere savrulmuş olan karakterlerimizden bazıları başka okullarda öğrenim hayatını sürdürürler. Bazıları aynı ortamda kalsa da birbirlerinden uzaklaşırlar. Hikâyenin odak kahramanları Nishimiya ve Ishida’nın yeniden karşılaştıkları zamandan itibaren anlatının ikinci bölümü başlar.

Yeniden başlayabiliriz

Hikâyenin ikinci bölümünde sorumlulukları artan Ishida’nın aynı zamanda kendince olgunlaştığını da görürüz. Tarifsiz bir duygu içindedir ve izleyici olarak biz de anlamlandıramayız hissettiklerini. Pişmanlık, geçmişin getirdiği suçluluk, büyümenin zorluğu… Her şey iç içe geçmiştir belki de. Aynı zamanda Nishimiya’nın da Ishida gibi bir dışavurum yaşamasa da aynı süreçlerden geçtiğini görürüz. Nedir peki bu iki karakteri birbirine bağlayan? Aşk, nefret, suçluluk, yardım, iyilik…? Bunları çeşitlendirebiliriz ama bunların hiçbiri olmadığını anladığımız an, Koe no katachi‘nin nasıl bir büyüme hikâyesi anlattığını görünce gözlerimizin dolmaması, gözlerimizden birkaç yaş süzülmemesi imkansızlaşır.

Animelerin komik, hüzünlü, romantik olmak üzere hemen hemen her yönünü bulabileceğiniz Koe no katachi arkadaşlığın önemini ve güzelliğini kavratırken bir yandan da çeşitliliğin övgüsünü yapıyor. Birkaç kişi üzerinden büyüme öyküsü anlatırken dramatik dokunuşlarla izleyicinin filme bağlanmasını sağlıyor. Kısaca, Koe no katachi hepimizin hayatından bir parçayı içinde barındırıyor.