15.04.2017

İFF: Ulusal Kısa Film Seçkisi

Beyazperdeden Yeşil Sahaya

İzmir’deki ünlü Yıldız sinemasının kapalı bir halı sahaya dönüşümünü diyalogsuz bir şekilde anlatmaya çalışan film toplumsal hafızanın ne denli unutkan olduğunu gözler önüne seriyor. Binanın dış cepheden görüntüsüyle açılan ve mimari yapısını yansıtarak devam eden film beyazperdenin önüne kurulan kalede maç yapan insanlarla son buluyor.

Devrialem

4 dakikalık kısa süresinde, yaklaşık 40 sene öncesinin görüntülerinin kurgulanmasıyla oluşan film bizi kadın gözüyle nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor.

Evbark

Kentsel dönüşüme kara mizahıyla eleştiri getiren Evbark, iktidarın verdiği kararlara karşı çıkmanın zorluğu yerine adapte olmanın kolaycılığını seçtiğimizi gözler önüne seriyor. Yatak odalarından yol geçeceğini öğrenmelerine rağmen bu karardan olumlu sonuç çıkarmaya çalışan ailemiz türk toplumunun büyük bir kesiminin vücut bulmuş hali.

Kot Farkı

Ahlaki çatışmayı merkezine alan Kot Farkı, bakıcısı olduğu yaşlı kadının ölmesiyle maaşını alamayan Sevim’in bu durumu kadının çocuklarına cenaze evinde açıklama çabasını işliyor. Sevim mağduriyetini dile getirmek için kıvranırken annesini kaybeden çocukların dertleri ise WIFI şifresi, şekerlik, parayı kimin vereceğidir… Ölüm bile bazı tartışmaları engelleyemez.

Nebile Hanım’ın Solucan Deliği

Her gün kocası ve çocuklarına yemek hazırlayıp temizlik yapmak dışında bir uğraşı olmayan, monotonlaşan yaşamından bunalan Nebile Hanım, komşularını dinleyerek ve gözleyerek eğlenmeye çalışır. Bu merak duygusu katalanarak bir süre sonra yan daireye tünel açmasına sebep olacaktır. Bu solucan deliğinde Nebile kaybolan kadınlığını ve özgüvenini bulur.

Rodi

Rodisi olduğu rock grubunun solistine kaydettiği şarkıları dinletip yorum almaya çalışan İsmail’in macerası. Şarkıları Barkın’ın dinlemesi İsmail için ölüm kalım meselesiyken Barkın için külfetten fazlası değildir. İsmail sahne arkasında takıldığı için kendini özel hissederken aslında ayak işlerini yapan ve gruba ulaşmak için duran bir basamaktan fazlası değildir.

Siyah Çember

Üst tabakanın mutluluğu için feda edilen alt tabakayı çarpıcı bir dille gösteren Siyah Çember seçkinin öne çıkan filmlerinden biri. Fotoğraf sergisinde gösterilmesi için terk edilmiş bir köşkte seyirciler eşliğinde kurban edilen insanları anlatan filmin okuması ülkemizde fabrikalarda karın tokluğuna çalışan mülteci çocuklar üzerinden ya da büyük şirketlerin daha çok çalışması için Afrika’daki yoksul insanların işgücünü satın alması üzerinden yapılabilir.