31.05.2016

Çizgi Ötesi: Kurt Çocuklar (2012)

Kurt Çocuklar

Bir Büyüme Hikâyesi 

Daha önce Zamandan Atlayan Kız ve Yaz Savaşları ile başarılı işlere imza atan anime ustası Mamoru Hosoda, 2012’de “aile” temalı animesiyle çıktı karşımıza. Hem fantastik ögeler barındıran hem de izleyicileri oldukça tanıdık bir temayla karşı karşıya bırakarak onların karakterlerle özdeşim kurmasını sağlayan film, yönetmenin en başarılı işlerinden biri olma özelliği taşıyor.

Hana, üniversitede bir kurtadama âşık olur. Evlenirler. İki de çocukları olur: Yuki ve Ame. Eve gelmeyen kocasını aramaya çıkan Hana, onun bir av peşindeyken öldüğünü öğrenir. Artık iki kurt çocukla baş başadır. Bu aşamadan sonra kendi yolunu çizmeli ve çocuklarını özveriyle büyütmelidir. Bu da Hana’nın fedakârlıklar yapmasını gerektirir.

İnsanların içinde kurt çocuklarını saklamanın çok zor olduğu ve onları kontrol edemeyeceğini bilen Hana, kırsala taşınır. Burada çocuklarını büyütmeye karar verir. Ama bu kolay olmayacaktır. Çocuklarına sürekli diğer insanların yanında kendilerini saklamaları gerektiğini telkin eder. Çocuklar okul çağına geldiği zamansa her şey daha da zorlaşır. Yaramazlığının yanında girişken bir yapıya sahip olan Yuki, büyük ölçüde kendini saklayıp okul hayatına uyum sağlarken Ame için her şey yolunda gitmeyecektir. Her zaman sessiz ve ürkek olan Ame, insanlarla iletişim kurmakta sıkıntı çeker, özünü inkâr ediyor olması onu rahatsız eder. O da kendi yolunu çizer.

Bir büyüme hikâyesidir filmde izlediğimiz. Büyüyen sadece Yuki ve Ame değil, Hana’dır. İlk başta izlediğimiz o ürkek, çelimsiz, elinden hiçbir iş gelmeyecekmiş gibi duran Hana, büyüyüp “anne” olmanın ne demek olduğunu zamanla öğrenir. Bir annenin çocukları için neler yapabileceğini ya da yapmayacağını izleriz onun karakterinde. Filmin sonuna geldiğimizde o ilk baştaki Hana gitmiş, yerine “büyüklük” yapmayı bilen Hana gelmiştir.

Hosoda’nın çizgileri, kullanılan renkler, detaylı işlenen karakterler ve müzikleriyle izleyicileri etkilemeyi başaran bir film Kurt Çocuklar. İşlenen temanın etkisiyle izleyicilerin karakterlerle özdeşleşebilmesnin yanında, final bölümünün filmden alınan hazzı artırdığının altını çizelim. Filmin başarısına müziklerinin etkisi de yadsınamaz.

Anime meraklılarına bir de not ekleyelim: Yönetmen Mamoru Hosoda, 2004-2005 yıllarında yayınlanan anime dizisi Samurai Champloo’nun da yönetmenlerinden biridir. Animenin konusu dahilinde birçok temaya değinen bu başarılı anime dizisini de izleme listenize ekleyin derim.

Son olarak Ookami Kodomo no Ame to Yuki’nin en vurucu soundtrack parçası “Okaasan no Uta”yı da buraya ekleyelim: