17.03.2022

Pera Sohbet: Selim Evci

Selim Evci ile 18. Akbank Kısa Film Festivali Üzerine…

“Kısa Filmler Sinemanın Lokomotifi”

Türkiye’de onlarcası bulunan kısa film festivalleri arasında kendisini üst segmente konumlandıran Akbank Kısa Film Festivali bu yıl 18 yaşında. 21-31 Mart 2022 tarihleri arasında sinemaseverleri kısa film hikayelerinin dünyasında buluşturacak festival, bu yıl da çevrim içi olarak filmonline.akbanksanat.com adresinde gerçekleştirilecek. Online yapılmanın getirdiği avantajla bu yıl Türkiye’nin pek çok şehrinden sinemaseverin rahatlıkla takip edebileceği festival hakkında Akbank Kısa Film Festivali Direktörü Selim Evci ile keyifli bir sohbete imza atarak programı, yenilikleri ve sinemaseverleri nelerin beklediğini konuşma fırsatı buldum.

Şimdiden tüm sinemaseverlere keyifli festivaller.

Festival geçtiğimiz yıl tamamen çevrim içi ortamda yapılmış ve filmler tüm Türkiye’den sinemaseverlerle buluşmuştu. Seyircinin festivale ilgisi ve gelen tepkiler nasıldı? 

Online festivalin artısı, etkinliği seyirciye götürmüş oluyorsunuz ve tabii Türkiye’nin her yerine… Bu çok güzel bir durum. Filmlerin daha fazla insana ulaşması. Sinema kolektif bir üretim sürecine sahip, bu anlamda fiziki yakınlık konusu da önemli. Geçtiğimiz yıl 30.000 civarında sinemasevere filmleri ulaştırdık. Bu anlamda güzel tepkiler geldi.

Festivalin yarışmalı bölümlerine bu yıl 68 ülkeden 2081 filmin başvurduğunu görüyoruz. Bu sayı geçtiğimiz yıl 2048’di. Bu yıl en çok hangi ülkelerden başvuru oldu? Başvuru sayısı beklediğiniz düzeyde miydi?

Artık dünyanın her yerinden film geliyor diyebiliriz. Festival bu anlamda iyi bir konuma ulaştı, istediğimiz ilgi seviyesine geldi. Tabii seçki için bir çeşitlilik sunuyor bu durum. Brezilya’nın kasabasından, İzlanda’ya, Yeni Zelanda’dan Kanada’ya farklı kültürler, kısa filmin konu zenginliği ve özgürlüğü içerisinde daha da renkli bir yelpazeye dönüşüyor.

Festival bu yıl sinemaseverlere nasıl bir film seçkisi sunuyor?

Her yıl olduğu gibi, yine keşiflerin bulunduğu, çeşitli ve etkileyici bir program hazırlamaya özen gösterdik. Kısa filmler sinemanın lokomotifi, laboratuvarı. Yeni arayışlar ve buluşlar elbette yine programda göze çarpıyor. Keşif bizim için çok önemli. Yeni bir yönetmeni bulmak, filmlerini seyirciye ulaştırmanın keyfi ayrı. O anlamda bu yıl yeni açtığımız Genç Bakışlar bölümü heyecan vericiydi.

Festival bu yıl film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli yan etkinliklere de çevrim içi ortamda ev sahipliği yapacak. Sinemaseverler bu yıl hangi etkinlikleri takip edebilecek?

Film gösterimlerinin yanında çok sayıda etkinlik oluyor. Bunların bazıları canlı olarak internet üzerinden yapılıyor, bazıları ise daha önceden kaydedilmiş ve ilk kez gösterilmek üzere platforma yüklenmiş etkinlikler. Yine atölye çalışmaları var sektörün deneyimli isimleri ile. Festivalin paylaşım ve eğitim ayağının olmasına önem veriyoruz. Bunlar üretimi teşvik ediyor. Üretim olmazsa festival olmaz. Üretim iyi olursa, festival de iyi olur. Bu bir döngü. O düşünce ile programda senaryo desteğinden yönetmenlik eğitimi gibi birçok konuyu bulabilirsiniz. Ayrıntılı program www.akbanksanat.com adresinden de takip edilebilir.

Festivalin klasikleri arasında yer alan “Kısadan uzuna” ve “Özel gösterim” bölümleri bir sinemasever olarak en dikkatimi çeken bölümler arasında. Bu yıl iki bölüm kapsamında hangi yönetmen ve ülkeden filmler izleyeceğiz?

Kısadan Uzuna’da bu yıl Jacqueline Lentzou var. Yunanlı yönetmen çok yetenekli. Uzun metraj filmi Moon, 66 Questions’ı göstereceğiz. Berlin’de gösterilen film bol ödüllü. Ayrıca yönetmenin kısa filmleri de programda yer alıyor. Kendisi ile bir söyleşi de gerçekleştireceğiz. Kısadan Uzuna yolculuklar oldukça renkli oluyor.

Özel gösterimde bu yıl Fransa filmleri var. Fransa kısa film için önemli bir ülke. Çok sayıda fon ve iyi festivalin bulunduğu bir yer. Bu anlamda filmleri de iyi ve özgün.

Ülkemizde özellikle son yıllarda kısa film festivallerine ve yarışmalarına büyük bir ilgi oluşmuş durumda. Akbank Film Festivali bu bağlamda 18 yıldır çok önemli bir misyon üstlenerek bu durumun oluşmasında katkı veren festivaller arasında yer alıyor. Dünya sinemasıyla karşılaştırdığımızda ülkemizdeki bu ilginin istenen düzeyde olduğunu düşünüyor musunuz yoksa daha ilerlememiz gereken yol var mı?

Sinema sanatı içinde kısa filmin yerini önemseyerek, kısa film yönetmenlerine iyi potansiyele sahip sinemacılar gözüyle bakıyoruz. Göz önünde olanla, saklı kalan iyi işlerin dengesini harmanlayabilen bir yapımız olduğunu düşünüyorum. Bizim için en önemli şey, keşfetmek ve öne çıkarmak. Türkiye’de kısa filme olan ilgi yeterli. Çok sayıda film yapılıyor. Fonlar daha fazla olabilir. Destekler artabilir. Çünkü bu alanı desteklediğinizde sinemanızın tazeliğini desteklemiş oluyorsunuz. Kısa filmler artık oldukça görünür vaziyette, sponsorluklar almaya başladılar. Bunlar güzel gelişmeler.

Pandemiyle birlikte film üretim ve dağıtım süreçleri de önemli bir değişim geçiriyor. Kimi yönetmenlerin çektiği pandemi temalı filmleri festivallerde izleme şansına erişiyoruz. Festivalin bu yılki programında pandemi temalı filmler yer alıyor mu?

Evet, pandemi temalı filmler de var ama çok fazla değil. Bu tür olayların tarihte çabuk unutulacağı düşünüldüğünden sayıları fazla değil diye düşünüyorum. Yönetmenler bu tür meseleleri kalıcı bulmuyor olabilir. Daha fazla insan ruhunu ilgilendiren konular yine ağırlıkta diyebilirim.

Ülkemizde özellikle son yıllarda “yapılmak için yapılan” birçok kısa film festivali yer alıyor. Bu duruma dair görüşleriniz neler? Bu kadar çok ve birbirinin kopyası kısa film festivalinin varlığı, sektör açısından bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı?

Çeşitlilik zenginliktir. Seyirci neyi nerede bulacağını çok iyi biliyor. Film sahipleri de hangi festivalde olmalarının kendileri için iyi olacağını iyi bilirler. Özel bir önleme gerek yok. İsteyen istediği etkinliği yapabilir, ilk yılları iyi olmamış bir etkinlik daha sonraki yıllarda gelişebilir, buradan bakmak lazım. Sanat iklimini yaşatmaya yönelik her girişim desteklenmeli.

Festival bu sene yine merakla beklenen birçok filmi sinemaseverlerle buluşturacak. Sizin mutlaka takip edilmesini tavsiye ettiğiniz film veya bölümler var mı?

Bu her yıl sorulur, benim cevabım hiç değişmez: Tüm bölümler.

İlerleyen yıllarda festivalle ilgili yeni değişiklikler ve farklılıklar olacak mı?

Daha iyiye götürmek için çalışıyoruz. Etkileşimi artırmaya yönelik projelerimiz var. Sinemanın gelişimine, değişimine ayak uydurmak durumunda festivaller.

Son olarak festival seyircisine söylemek istediğiniz bir mesaj var mı?

Kısa film izlemek sonrasında bağımlılık yapar, dikkatli olsunlar.