09.02.2019

2019’da Geçen 9 Bilim Kurgu Filmi

İlginç bir şekilde günümüze kadar çekilen birçok bilim kurgu filmi 2019 yılında geçiyor. Bu filmlerdeki gelecek tahminlerinin çoğu fena halde yanılsa da senaryo yazarlarının geleceği doğru tahmin ettiği birkaç örnek de mevcut.

Blade Runner‘ın etkileyici ayak izlerinden tutun klasik anime Akira‘ya kadar söz konusu filmler temel görüşlerinde ayrılsa da tek bir temada birleşiyorlar: Hepsi 2019’u kasvetli ve distopik olarak tahmin ediyor. Nükleer savaş, insan klonlanması ve insanlığın tükenişin eşiğinde oluşu en önemli noktalardan bazıları. Bu gayet “pozitif” (!) tahminleri aklımızda bulundurarak, gelin dokuz filmin 2019 yılı için tahminlerine bir göz atalım.

Blade Runner (1982) 

Ridley Scott’ın neo-noir bilim kurgu geriliminin ortaya çıkmasından bu yana 35 yıldan fazla bir süre geçti. İlk eleştiriler ılımlı sularda yüzse de Harrison Ford’un canlandırdığı replika avcısı Rick Deckard’ın öyküsü nihayetinde kült statüsü kazanmış ve iki Akademi Ödülü adaylığı kapmıştı.

NEYİ DOĞRU BİLDİ? Hâlâ Blade Runner’ın replika robotlarının seviyesine gelemedik belki ama araştırmacılar, ABD işgücünün üçte birinin 2030 yılına kadar yapay zeka tarafından karşılanacağını tahmin ediyorlar. Yapay zekanın iş dünyasındaki hızlı ilerleyişi CNBC’nin robot etik haklarının tesis edilmesini istemesine bile yol açtı.

Akira (1988)

Bu meşhur anime, Tokyo’nun atom bombası tarafından imha edileceğini ve bunun da 3. Dünya Savaşının çıkmasına sebep olacağını öngörüyordu. YIL 2019. Tokyo’nun bombalanmasından 31 yıl sonra, motosiklet çetesi lideri Kaneda, arkadaşı Tetsuo’yu gizli bir hükümet projesinden kurtarmaya çalışmaktadır Bu esnada hükümet karşıtı eylemciler, açgözlü politikacılar, kötü bilim adamları ve güçlü bir askeri liderle savaşmak zorunda kalır. Tokyo Olimpiyatları’nda, hükümetin sırlarını açığa vuran son bir savaş yapılır.

NEYİ DOĞRU BİLDİ? Film, insan ile makinenin birleştirilmesi kavramını tartışıyor ve böyle bir eşleşmenin dezavantajına odaklanırken, aslında bugün bunun gerçek dünyadaki pozitif potansiyelini görüyoruz. Modern teknoloji sayesinde, yüksek teknoloji protezleri uzuvları eksik olanlara yardımcı oluyor ve yapay zekanın entegrasyonu bu alanın ilerlemesine katkı sağlıyor. Ayrıca, animede bir sonraki yılın Olimpiyat Oyunları için inşa edilen bir stadyumu da görürüz. Nitekim, Tokyo şehri 2020’de Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak.

Running Man (1987)

ABD ekonomik olarak tehlikeli bir durumdadır. Halkı bu sorunlardan uzaklaştırmak için hükümet, yarışmacıların özgürlükleri ve yaşamları için savaştıkları gladyatör tarzı bir gerçeklik gösterisi yaratmıştır.

NEYİ DOĞRU BİLDİ? Politika ve eğlencenin iç içe geçtiği bir gelecek. Şu an zaten öyle bir geleceğin içindeyiz. Donald Trump eski bir reality show yıldızıydı ve şimdi Beyaz Saray’da. Film, daha geniş bir ölçekte, dünyanın reality showlarına olan saplantısını doğru bir şekilde öngördü. Ayrıca, yine siyaset alanında kariyer yapan iki yıldız, Arnold Schwarzenegger ve Jesse Ventura da filmde var.