10.12.2017

Adile Naşit’in Unutulmazları

hadilenaşit

17 Haziran 1930 tarihinde doğan Adile Naşit, yani hepimizin Adile Teyzesi Yeşilçam’da gülen gözler denilince akla gelen ilk kişidir sanırım. İçten gülüşü, samimiyeti, çizdiği kompozisyonlardaki inandırıcılığı ile gönlümüzde ayrı bir yeri olan Adile Naşit‘i sayısız filmde zevkle izledik. Aklımızda hep şefkatli anne olarak kalan Adile Naşit, ister çocuğu olsun ister olmasın çoğu filmde aynı şefkati göstermişti etrafındakilere. Sanırım Hababam Sınıfı dersek ne anlatmaya çalıştığımız daha açık hale gelecektir.

Her şeyden önce bir tiyatro sanatçısı olan Naşit, tiyatrocu bir aileden gelmektedir. On dört yaşında İstanbul Şehir Tiyartoları’na giren Adile Naşit, Herşeyden Biraz adlı oyunla tiyatro kariyerine başlamıştır. Muammer Karaca Tiyatrosu, Naşit Tiyatrosu, Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü Tiyatrosu gibi kurumlarda çalışmış, başarılı oyunlar ortaya koymuştur.

Adile Naşit‘in sinema girişi 1947 yılındadır. Seyfi Havaeri‘nin yönettiği Yara ile on yedi yaşında sinemaya adımı atmıştır. İşte Hayat (1976) filmiyle Antalya’da en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Adile Naşit’in zengin kadrolu komedi filmlerindeki yeri akıllardan asla çıkmayacak güzelliktedir. Sevgili Adile Naşit, 1987 yılında vefat edene kadar sinema ve televizyon alanına katkılarını sürdürmüştür.

Şimdi Adile Naşit‘in akıllara kazınan, gönüllerde yer eden beş performansına bir göz atalım. Ama önce insanın içine umut serpen, gözlerden yaş gelircesine güldüren, onun imzası olmuş gülüşünü, filmlerini hatırlayalım: