11.05.2018

2017 Cannes Film Festivali’nde Merak Uyandıran 15 Film

A Ciambra

Yönetmen: Jonas Carpignano

Konu: İtalya’nın Calabria şehrindeki Romani soylu genç bir çocuk kendisini kanıtlamak için abisinin borçlarına dahil olur ve bunun ciddi sonuçlarıyla karşılaşır.

Bilmeniz gerekenler: Dönemin gelecek vadeden ve toplumsal sorunlara değinen yönetmenlerden Carpignano, 2015 yapımı Mediterranea ile dikkat çekmeyi başarmıştı. Kendi göçmen deneyimlerine de bağlı olarak Romani toplumunu anlatan filmi, 2014 yılında aynı isimle çektiği kısa filme bağlı olarak çekti. Film, Guggenheim Fellowship ve National Board of Review’un en iyi çıkış filmi ödülüne de layık görüldü. Carpignano hümanist ve toplumsal olarak duyarlı anlatımıyla özellikle günümüzde daha da takip edilesi bir yönetmen.

 

Jeannette

Yönetmen: Bruno Dumont

Konu: 1425 Fransa’sında ruhların kurtuluşu ve İngilizlerin yenilmesi gayesi sekiz yaşındaki Jeanne’ın ruhunu ateşler. Klasik Jeanne D’Arc hikâyesinin bir yeniden anlatımı olan film, bir müzikal…

Bilmeniz Gerekenler: Camille Claudel 1915 ve Hors Satan gibi dini dramalardan veya Li’l Quinquin ve Slack Bay gibi kara komedilerden sonra böyle bir konuya bu şekilde el attığı bilinmeyen Dumont yine de göz ardı edilecek biri değil. Jeannette ile ağır dini bir konuyu müzikal türünde, ciddiyetsiz bir biçimde ele alarak iki uç noktayı sentezliyor.

 

Good Time

Yönetmen: Benny Safdie ve Josh Safdie

Konu: Filmin konusu hakkında Robert Pattinson’ın verdiği bilgi dışında pek de bir şey yok: “Queens’de geçen sert, psikopat bir banka soygunu filmi.”

Bilmeniz gerekenler: New York’lu bağımsız yönetmenler Josh ve Benny Safdie’nin ilk iki filmi The Pleasure Of Being Robbed ve Daddy Longlegs Director’s Fortnight’ta gösterildi. Bu filmi bu kadar çekici kılan ise Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh ve Oscar adayı Barkhad Abdi’yi içeren kadrosunun yanında filmin Venedik’te ilk gösterimini yapması ve Tokyo Film Festivali’nde de ödül kazanması. Önceki filmleri Heaven Knows What, New York’un sokak hayatını, genç bağımlılarını, deneysel müzikler ve cüretkar performanslarla sergileyince, seyirci ikilinin bir sonraki projesini de heyecanla bekliyor.

 

You Were Never Really Here

Yönetmen: Lynne Ramsay

Konu: Başarısız bir kurtarma operasyonunun ardından, hayatını insan ticaretiyle savaşmaya adamış bir gazinin karşısına güçlü bir New York’lu politikacı çıkar.

Bilmeniz gerekenler: Lynne Ramsay son derece başarılı üç uzun metraja imza atmış bir yönetmen. Jane Got A Gun filminden çekilmesi de filmin başarısızlığından sonra bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu gösterdi. Jane Got A Gun’ın öncesinde çektiği Ratcatcher, Movern Callar ve özellikle We Need To Talk About Kevin’in inanılmaz başarılar yakalamıştı. Yarışmaya geri dönen Ramsay’in yeni filmi de önceki filminden aşağı kalmayacakmış gibi duruyor. Aynı isimli kısa romandan uyarlanmış You Were Never Really Here’ın oyuncu kadrosunda Joaquin Phoenix, Alessandro Nivola ve Todd Haynes‘in Wonderstruck’ında rol almış Ekaterina Samsonov bulunuyor.

 

Happy End

Yönetmen: Michael Haneke

Konu: Şehirlerinde patlak veren mülteci kriziyle karışmış Calais ailesini konu alan bir dram.

Bilmeniz gerekenler: Avusturyalı yönetmenin çektiği son iki  Amour ve The White Ribbon ile iki Altın Palmiye kazanmıştı bu sebeple bu yıl yeniden ödüle uzanırsa bir rekora imza atmış olacak.

Happy End’in Jean-Louis Trintignant, Isabelle Huppert, Matthieu Kassovitz, Laura Verlinden ve Toby Jones’dan oluşan kadrosu bu ihtimali daha da gerçekçi yapıyor. Huppert filmin tonunu Haneke’nin çakışan hikâyelerden oluşan bir diğer filmi Code Unknown’a benzettiğini daha önce açıklamıştı.