10.07.2016

Yönetmen Koltuğu: Pedro Almodovar

İspanya sinemasının en büyük isimlerinden biri olan Pedro Almodovar her filmi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış ve kendine dair beklenti çıtasını her filmi ile yukarıya taşımayı başarmış bir isim. Dram yoğunluktaki filmlerinde daha çok popüler kültür ögelerine, abartılı renklere ve abartılı dekora yer verir.

Bunları biliyor musunuz?

* Filmlerinde Almodovar‘ın annesi Francisca Caballero ve erkek kardeşi Agustín Almodóvar sık sık yan rollerde yer alır.

* Kadın giysileri giyip koyu renk makyaj yaparak kendi “Laberinto de Pasiones” filminde rol almıştır.

* Yönetmenin en sevdiği filmlerden biri Şangaylı Kadın, en beğendiği Hollywoodlu aktris ise Meryl Streep‘tir.

* Almodovar, Oscar’a aday olan tek bir performası yönetmiştir, o da Volver‘deki rolüyle Penelope Cruz‘dur.

* Almodovar, “Kötü Eğitim”in senaryosu üzerinde 10 yıl çalışmıştır. Bu sırada yönetmen, “Annem Hakkında Her Şey” ve “Konuş Onunla” gibi beğeni toplayan filmler yapmıştır.

5. Çıplak Ten (Carne trémula) – 1997

Çıplak Ten için bir intikam filmi olduğunu söyleyebiliriz. Pizza dağıtıcısı Victor, uyuşturucu bağımlısı Elena‘ya âşıktır, onunla konuşmak için evine gider. Elena‘nın kendisiyle konuşmak istememesi üzerine evde bir tartışma çıkar. Sesleri duyan iki polis memuru eve gelir, sonrasında bir silah patlar ve Victor hapse girer. Hapiste olduğu süre boyunca dışarıda çok seşy değişmiştir ama Victor, Elena‘ya hem hâlâ âşıktır hem de ondan intikam almak için yanar tutuşur. Dışarı çıkar çıkmaz da Elena‘nın hayatında alır soluğu. Hayatların kesişmesi, aşkın trajedi taşıması, tesadüflerin yaşanması… Almodovar sinemasında sıkça kullanılan temaların yer aldığı film, yönetmenin en etkileyici yapımlarından biri.