31.05.2016
Kısa Film: The Essence of Humanity
Bir Miyazaki Belgeseli
İzleyicinin, bir film karakterini içselleştirmesini ya da onunla kendini özdeşleştirmesini sağlayan şey nedir? Hele bu bir animasyon karakteriyse, söz konusu şeyin gerçekleşmesi mümkün müdür? Pekâla mümkündür de bunu başarabilen çok az yönetmen vardır. İşte bunlardan biridir Hayao Miyazaki. Onun evreni, fantastik olduğu kadar gerçekçi, eğlenceli olduğu kadar dramatik, kötülük kadar iyiliğin de kendine yer bulduğu bir dünyadır. Bu yüzdendir ki Miyazaki animeleri, -her ne kadar içinde tanrılar, büyüler, büyücüler, ruhlar olsa da- yaşadığımız hayatın bir aynası durumundadır.
Miyazaki’nin animelerindeki “insanlık” kavramını irdeleyen on yedi dakikalık bir video ile Lewis Bond, Miyazaki’nin film yapma anlayışını ve bu filmlerin seyirciyle kurduğu bağı, “Mononoke Hime (Prenses Mononoke), Sen to Chihiro no kamikakushi (Ruhların Kaçışı), Hauru no ugoku shiro (Yürüyen Şato)” animelerini irdeleyerek bizlerle paylaşıyor.
Miyazaki‘nin röportajlarından ve konuşmalarından da kesitler sunulan belgeselde Miyazaki’nin kendi ağzından şu sözlere yer veriliyor: “Çalışmalarımın kalıcı görevi, iyi animasyon izlemek ve bunu aşmaktır.”
Miyazaki, animelerini sadece çocuklar için değil, büyükler için de yapar. Bond’un da dediği gibi “Onun amacı çocuklara yönelik filmler yapma değildir. Onun amacı, insan davranışlarını anlamamız için bize yardımcı olmaktır.” Bu kısa belgesel, Miyazaki’yi sevenler ve onu daha iyi tanımak isteyenler için onun animelerindeki empati, gerçeklik, iyilik ve kötülük, genel olarak insanlık kavramlarını inceliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=52raDbtNpa4