20.12.2020
Pera Sohbet: Burhan Gün
Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali 23. Yılında, 17 – 23 Aralık 2020 Tarihleri Arasında Çevrim İçi Platformlarda Bizlerle Olacak
TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Televizyon ve Sinema Yapımcıları Derneği Genel Sekreteri Burhan Gün ile festivale dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Bu Sene Festival Partneri İngiltere
- Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali her sene bir ülke partnerliğinde festivali hayata geçiriyor. Bu sene partner olarak İngiltere seçildi. İngiltere’nin partner olarak seçilmesine nasıl karar verildi ve iş birliği nasıl başladı? Bizi sürece dair bilgilendirebilir misiniz?
Randevu İstanbul’un temel mantığı Türkiye ile bir başka ülkenin ortak bir platform kurabilmesinin yolunu açmak aslında. Ve bunu sinema üzerinde yapmak. Bu noktada her yıl stratejik olarak en doğru partneri seçmeye çalışıyoruz. İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkış süreci ile ülkelere özel birebir anlaşma yapma yönünde kararlar aldı. Bu noktada Türkiye ile de doğrudan birebir bir ilişki başlatacak. Biz de sinema alanında en azından ilk buluşmayı sağlamaya ve uzun vadede İngiltere ile Türkiye’nin ortak filmler yapabilmesini ve sinema alanında ortak etkinlikler düzenleyebilmesinin yolunu açmaya çalışıyoruz. O yüzden İngiltere’yi seçtik.
- Bu sene festival önceki senelerden çok daha farklı bir formatta seyirci karşısına çıkacak. Tüm festival çevrimiçi gösterilecek. Festivali bu yeni formata adapte etme süreciniz nasıl gerçekleşti? Zorlandığınız noktalar oldu mu?
Covid 19 küresel pandemisi yüzünden fiziksel olarak bir etkinliğin yapılması nerdeyse imkânsız hale geldi. Sinema salonları da kapatıldı zaten bildiğiniz üzere. Fakat İngiltere ile yaptığımız bu festival planlamasında çok iyi bir noktaya gelmiştik. Bu yüzden bakanlığın da izni ve desteğiyle festivalimizi çevrim içi hale getirdik. Zorluğu oldu. Özellikle etkinliklerin yüz yüze yapılmasının yaratacağı etki azalmış olacak; ancak yaygınlığını artırmak ve daha fazla insana ulaşmak için de bize bir fırsat da doğuracak, bu yüzden iki taraflı düşünmek lazım. Bir tarafta çok zorlanıyoruz fiziksel olarak yapamamak nedeniyle; ama bir tarafta da yaygınlaşmak açısından avantaj sağlıyor. Bu önemli. İnsanlar filmleri online izleyecek. Tabii sinemanın keyfine varamayacaklar. Bir “home video” izler gibi izleyecekler. Bu işin zorluğu; fakat bu zorluğu en aza indirebilmek için yönetmeniyle izleyicilerin buluşabileceği bir soru cevap platformu yaratarak bunları çözmeye çalışıyoruz.
Türkiye’den Herkesin Erişim Sağlayabileceği Bir Festival Senesi
- Festivalin çevrim içi gerçekleşecek olmasının avantajları var mı?
Festivalin formatını ülkeler ve sektörler buluşmasına dönüştürdüğümüzden beri hayallerimizden biri de konuk ülkenin filmlerini Türk izleyicilere ulaştırırken, Türk filmlerini de konuk ülkenin izleyicilerine ulaştırıp Türk Sineması’nı merak eden profesyonellerle buluşturmaktı. Bu sene çevrim içi gösterimler vasıtasıyla bu dileğimize sınırlı olarak da olsa ulaştık. 17-19 Aralık tarihleri arasında festivalimiz kapsamında gösterilecek Türk uzun metraj ve kısa metraj filmlerin hepsi İngiltere’de de izlemeye açık olacak ve İngiltere’deki partnerimiz PACT (Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği) gösterimlerin duyurusunu yapacak. Keza filmlerin Türkiye’deki gösterimleri de sadece İstanbul’la sınırlıyken, bu sene tüm Türkiye’deki sinemaseverlere ulaşma şansı yakalamış olduk.
Diğer bir hayalimiz de geçmiş senelerin konuk ülkelerinden temsilcilerin de “Sektör Buluşmaları” na katılabilmesiydi. Bu sene Sektör Buluşması’nın çevrim içi düzenlenmesi sayesinde bu hedefimize de kısmen ulaşıyoruz ve Sektör Buluşması’nda geçen senenin konuk ülkesi Rusya’dan da bir temsilciyi ağırlama şansına kavuşuyoruz.
- Festival “İngiltere’ye Bak Dünyayı Gör”, “Türk Sineması’na Bir Bakış”, “İngiltere’den Kısalar” ve “Geleceğin Sinemacılarından Kısalar” adlı dört bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin içeriklerine dair bizleri bilgilendirebilir misiniz?
“İngiltere’ye Bak Dünyayı Gör” ismi her sene konuk ülkenin ismi eklenerek kullanılan bir bölüm. Bölüme bu ismi vermemizin sebebi ise her bir ülkenin sinemasının dünyaya farklı bir bakış açısı sunduğunu düşünmemiz. Bu bölümde konuk ülkenin sinemasını tüm çeşitliliğiyle izleyiciye sunmayı hedefliyoruz. Bu sene, çevrim içi gösterimlerin taşıdığı risklerden dolayı biraz zorlansak da hedefimize ulaştık ve çok güzel, birbirinden farklı türlerde beş filmden oluşan bir program hazırlayabildik.
Komedi, suç, dram türlerinde “Beats”, polisiye dram türünde “Winter Ridge”, romantik komedi türünde “Love Sarah”, aksiyon komedi türünde Sam Rockwell’li “Mavi Iguana” ve aksiyon gerilim türünde “Sapık” bu senenin programını oluşturuyor.
Benzer bir çeşitliliği her sene “Türk Sinemasına Bir Bakış” bölümünde de yakalamak istememize rağmen, maalesef biraz önce bahsettiğim kaygılar bu hedefe ulaşmamızı mümkün kılmadı ve programımız daha çok dram ağırlıklı oldu. Fakat Çağan Irmak’ın “Bizi Hatırla”sı, Ali Özel’in “Bozkır”ı, Umur Turagay’ın “Güzelliğin Portresi”, Nazif Tunç’un “Karınca”sı ve Mehmet Akif Büyükatalay’ın “Oray”ı gibi birbirinden güzel ve başarılı filmlerle bu açığı kapattığımızı ve çok iyi bir program ortaya çıkarttığımızı düşünüyorum.
İngiltere’den Kısalar seçkisinde ise bu sene 80. yılını kutlayan British Council Türkiye ile birlikte çalıştık ve BAFTA ödüllü 5 kısa film ile çocukların da ilgisini çekecek 5 kısa animasyondan oluşan bir seçki hazırladık.
Artık gelenekselleşen “Geleceğin Sinemacılarından Kısalar” bölümünde ise 17 yıldır T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü iş birliği ile düzenlediğimiz, sinema öğrencilerinin kısa film projelerini hayata geçirmelerini mümkün kılmayı amaçlayan “Geleceğin Sineması Yarışması” kapsamında çekilen kısa filmleri gösteriyoruz. Bu bölümün amacı, yarışma kapsamında çekilen kısa filmlere seyirciyle buluşma şansı vermek ve geleceğin sinemacılarının kendi vizyonlarını halka sunmalarını sağlamak.
- Kısa ve uzun metraj filmlerin seçkisine nasıl karar verildi? Seçkiyi oluştururken en çok dikkat ettiğiniz kriterler neler oluyor?
Kısa film seçkisini oluştururken TÜRSAK’ın “Geleceğin Sineması” isimli projesinde hayata geçmiş projeleri merkeze aldık. O yüzden kendi özel seçkimizi koyduk. Türkiye’deki uzun metrajlardan ise farklı türde eserler seçmeye çalıştık. Ana akım ve bağımsız sinema arasında bir denge oluşturmaya çalıştık. Güncel olan, gündemde olan filmleri de belirledik.
İngiliz tarafında ise ortağımız olan PACT (Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği) ve İngiliz Yapımcı Birliği’nin seçkiyi belirlemesini istedik. Önerileri onlardan aldık. Hem kısa filmler hem uzun metrajları… Bize sunulan geniş bir portföyden de karşılıklı mutabakatla İngiliz Sineması’nı farklı türlerde temsil eden yapımlar arasından seçmeye çalıştık.
Sektör Profesyonellerinin Yer Aldığı Birçok Paneli İzleme İmkanı
- Gösterimler dışında söyleşiler ve paneller de gerçekleşecek. Söyleşilerin ve panellerin belli bir teması var mı yoksa daha çok gündemden konularla mı ilerlenecek? Neler konuşulması planlanıyor?
Randevu İstanbul’un sadece bir film festivali olmasını istemedik. Yanı sıra endüstriyel birtakım buluşmalar ve paneller de olsun istedik. Bu yüzden üç tane panel belirledik. Bu panelleri seçerken güncel ve gündem de olan konuların olmasını istedik. En temel konu pandemi. Sinema salonlarına etkisi hem Türkiye’de hem de İngiltere’de karşılaştırmalı olarak konuşulacak. Bu konular birinci panelimiz olan “Covid 19 Salgını Sürecinde Film ve Dizi Üretimi” panelinde konuşulacak.
İkinci konu, biliyorsunuz Türk dizileri 150 ülkeye ihraç edilen, şu an Türkiye’nin görünürlüğünü sağlayan en önemli endüstriyel proje. Bu noktada yeni tür Türk dizleri nasıl üretilir, buna da kafa yormak önemli. İkinci panelimiz “Yeni Nesil Televizyon Dizileri” adı altından bunu merkeze alıyor. Yeni nesil Türk dizilerini nasıl oluştururuz, İngilizlerle bu noktada yeni nesil dizi nasıl oluşturulur, bakmaya çalışacaklar.
Üçüncü panel ise ürün yerleştirme konusu… Şimdi dünya dijitale döndüğü için reklam konvansiyonel reklam almayı, film ve dizilerin içinde ürün yerleştirmeyi daha çok öne çıkarıyor. Dolayısıyla bizim burada temel hedefimiz film projelerinin içine ekonomik bir katkı sağlayabilmek. Filmi finanse edebilmek için ürün yerleştirmenin nasıl yapılabileceğini “Parasallaştırma ve Ürün Yerleştirme” başlığı altında tartışmaya açmak istedik.
Son olarak İngiliz yapımcılarla Türk yapımcıları bir araya getirebileceğimiz bir “Sektör Buluşması” olacak. Bu sektör buluşmasında da iki taraflı iş birliklerinin nasıl kurulacağını anlatmaya çalışacağız. Ayrıca biliyorsunuz Türkiye’ye yakın dönemde yasa değişikliği ile “Cash to Rebata” sistemi geldi. “Cash to Rebata” sistemine göre yabancılar gelip Türkiye’de film veya dizi çekmek isterlerse %30 bir devlet desteği verilecek. Buna ilişkin de Sinema Genel Müdürlüğü’nün bir sunumu olacak.
- Sektörden hangi profesyonelleri dinleme imkânımız olacak? Örnek birkaç isim söyleyebilir misiniz?
Sektörün çok önemli insanları festivalimizde yer alacak. Benim moderatörlüğünü üstleneceğim, 17 Aralık 2020 saat 14:00’te gerçekleştirilecek “CoVid 19 Salgını Sürecinde Film ve Dizi Üretimi” başlıklı panelimizde Corazon Films UK’in Genel Müdürü, Senarist ve Yönetmen Anita Lewton-Moukkes, Zig Zig Yapım’ın CEO’su Danny Fenton ve CJ Entertainment’ın Genel Müdür Yardımcısı ile vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Aslan konuşmacı olarak yer alacak.
Yine moderatörlüğünü benim üstleneceğim, 18 Aralık 2020 saat 15:00’te gerçekleştirilecek “Yeni Nesil Televizyon Dizileri” başlıklı panelimizde İngiltere’nin en büyük yapımcı birliği olan PACT’in İş Geliştirme ve Küresel Strateji Genel Müdürü Dawn McCarthy-Simpson, Mirriad’ın İçerik Geliştirme Müdürü Louis Wakefield, Intermedya kurucu ortağı ve CEO’su, vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Can Okan ve Intermedya COO’su Ahmet Ziyalar konuşmacı olarak yer alacak.
“Parasallaştırma ve Ürün Yerleştirme” başlıklı son panelimizin moderatörlüğünü Black C Media Türkiye Ülke Müdürü Cengiz Coşkun üstlenecek ve en büyük yapımcı birliği olan PACT’in İş Geliştirme ve Küresel Strateji Genel Müdürü Dawn McCarthy-Simpson, Mirriad’ın İçerik Geliştirme Müdürü Louis Wakefield ve vakfımız Yönetim Kurulu Başkanı olan Yapımcı Elif Dağdeviren konuşmacı olarak yer alacak.
Tüm Filmlere Ücretsiz Erişim İmkanı
- İzleyici, festivalin çevrim içi film gösterimlerine nasıl ulaşabilecek? Tüm gösterimler biletli mi olacak? Farklı bilet kategorileri mevcut mu?
İzleyiciler tüm filmlere www.randevuistanbul.com internet sitemizdeki filmler başlığının altından ulaşabilecek.
- Diğer etkinliklere, söyleşilere ve panellere hangi platformlardan ulaşılabilecek?
Festival kapsamında gerçekleştirilecek tüm paneller ve soru-cevap seansları www.youtube.com/TursakVakfi adresindeki TÜRSAK Vakfı YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır. Panellerin son 15 dakikasında soru-cevap bölümü gerçekleştirilecek ve konuşmacılar izleyicilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayacaktır. Soru-cevap seanslarında da festivalde gösterilen filmlerin yönetmenleri izleyicilerden gelen soruları cevaplayacaklardır.
- Festival süreçlerindeki uluslararası etkileşimlerin Türk Sineması adına ne gibi avantajları ve faydaları oluyor?
Pandemi sona erdiğinde sinema salonları açıldığında ve yeniden yapım süreçleri başladığında İngilizler’in bizim için önemli bir partner olacağını düşünüyoruz. Hem ortak yapımlar yapabilmek hem içeriklerimizi oralarda ki seyirciler ile buluşturmak açısından bir adım olsun diye bu etkinliği yapıyoruz.